UGODNO S KORISNIM

Evo koliko često se trebate seksati da biste usporili starenje

Mnogo je dobrobiti (osim očitih) koje proizlaze iz seksa: sagorijeva kalorije, jača imunološki sistem, potiče intimnost i, naravno, oslobađa dopamin

Uz puno seksa do duže mladosti. Instagram

M. Z.

17.1.2024

Mnogo je dobrobiti (osim očitih) koje proizlaze iz seksa: sagorijeva kalorije, jača imunološki sistem, potiče intimnost i, naravno, oslobađa dopamin u mozgu – pa možda ne čudi da vam seks pomaže da se osjećate mlado.

Životni vijek ćelije

Seks zapravo može pomoći u usporavanju starenja, prema studiji iz 2017. objavljenoj u časopisu Psychoneuroendocrinology. Utvrđeno je da je seks barem jednom sedmično povezan s dužim telomerima - zaštitnom kapom na DNA koja određuje životni vijek ćelije. Duži telomeri povezani su sa sporijim starenjem ćelija i dužim životnim vijekom.

Istraživači su pratili seksualne živote 129 majki u vezama. Žene su svakodnevno izvještavale o zadovoljstvu svojom vezom, kao i koliko su često bile intimne sa svojim partnerima. Istraživači su također uzeli uzorke krvi od žena i analizirali ćelije na pokazatelje starenja.

Otkrili su da su žene koje su imale odnose sa svojim partnerima prošle sedmice imale duže telomere u poređenju s onima koje nisu, piše portal The Healthy.

Ovo istraživanje pokazuje povezanost, ali ne može dokazati da je seksualna aktivnost bila uzrok dužih telomera. Međutim, smatra se da je dužina telomera važna za ljudsko zdravlje.

Tokom vremena telomeri se razgrađuju dok se ćelije dijele, postajući malo kraći svakom diobom ćelije. Smatra se da određeni faktori potiču njihovu bržu razgradnju, poput loše prehrane, prekomjernog pijenja alkohola i prirodnog procesa starenja, prema istraživačima.

Njihova otkrića pokazuju da bi seks mogao biti koristan kada je u pitanju zaštita telomera, što znači da ćelije mogu živjeti duže. Istraživači su povezali kraće telomere s ozbiljnim zdravstvenim problemima poput raka, bolesti srca i dijabetesa.

Utjecaj seksa na sreću u vezi

Iako ne postoji čarobna formula za seksualnu sreću parova, studija iz 2017. objavljena u Archives of Sexual Behavioru proučavala je koliko često ljudi govore da imaju seksualne odnose. Studija je pokazala da prosječna odrasla osoba ima odnose 54 puta godišnje, otprilike jednom sedmično, na temelju podataka od 1989. do 2014. godine.

Iako je taj broj malo opao od 90-ih, druga studija, objavljena u časopisu Social Psychological and Personality Science, promatrala je više od 30.000 Amerikanaca tokom 40 i više godina. Istraživači su otkrili da parovi koji su imali seksualne odnose više od jednom sedmično nisu bili ništa sretniji od onih koji su se seksali samo jednom sedmično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.