SAMO ZA DAME

Trik koji će ženama poboljšati seksualni život

Svi znamo da su seksualni odnosi zdravi za nas, a ovim jednostavnim trikom mogu postati još bolji

Hormoni odlučuju o strasti. Instagram

M. Z.

14.1.2024

Svi znamo da su seksualni odnosi zdravi za nas, a ovim jednostavnim trikom mogu postati još bolji. Svaki kutak interneta čuje kako razgovor o seksu može povećati strast, a vježbe za karlično dno mogu učiniti čuda za orgazam, ali da li ste znali da vaši hormoni mogu biti ključ?

Nezaboravan seks

Vaši hormoni se mijenjaju tokom vašeg menstrualnog ciklusa i oni određuju šta vas zanima u spavaćoj sobi. Alisa Viti, ekspertkinja za žensko zdravlje i hormone, tvrdi da praćenjem ciklusa možete imati nezaboravan seks, piše Healthline.

- U različitim periodima menstrualnog ciklusa vaši hormoni vam govore kakvu pažnju i seksualno zadovoljstvo traže - kaže Viti.

Obratite pažnju na svoja osjećanja prema partneru i želju za seksom u određenim trenucima vašeg menstrualnog ciklusa. U zavisnosti od faze u kojoj se nalazite, vaše interesiranje za seks može biti veće ili manje.

Seksualna želja je na vrhuncu kada su hormoni estrogena i testosterona na visokom nivou. Međutim, u drugom dijelu ciklusa želja za seksom se smanjuje. Tokom menstruacije hormoni su niski, što opravdava vašu ravnodušnost i sklonost gledanju televizije u spavaćoj sobi. 

Pojačana želja 

Međutim, tokom ovulacije, koja se javlja oko 14. dana ciklusa, vaša želja za seksom će biti na vrhuncu.

Od 14. do 25. dana ciklusa „imat ćete pojačanu želju zbog nivoa hormona i više ćete uživati. Veća je vjerovatnoća da vam lubrikant neće biti potreban - tvrdi ekspertkinja, a prenosi Večernji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.