PROBLEMI

Zbog nedostatka ulja McDonald's u Njemačkoj uveo promjene u pripremi pomfrita

Rat u Ukrajini izazvao je u Njemačkoj nedostatak suncokretovog ulja, pošto je Ukrajina bila najveći izvoznik te vrste ulja u Njemačku

McDonald's meni. AGENCIJE

A. F.

25.4.2022

Zbog nedostatka suncokretovog ulja ugostitelji u Njemačkoj promijenili su način pripreme pomfrita.

McDonald's je donio odluku da promijeni mješavinu ulja koju koristi za pripremu pomfrita, odnosno smanji udio suncokretovog ulja.

- Za pripremu pomfrita koristimo mješavinu ulja, koja se sastoji od suncokretovog, ali i ulja uljane repice. Pri tome suncokretovo ulje čini samo jedan manji dio - objašnjavaju u McDonald'su u Minhenu.

Udio tog ulja u mješavini za pripremanje pomfrita se privremeno smanjuje, saopštila je kompanija uz napomenu da će klijenti i dalje dobijati pomfrit najboljeg kvaliteta.

Rat u Ukrajini izazvao je u Njemačkoj nedostatak suncokretovog ulja, pošto je Ukrajina bila najveći izvoznik te vrste ulja u Njemačku.

- Suočeni smo sa drastičnim rastom cijene jestivog ulja. Zbog toga je realno da će ugostitelji promijeniti svoje recepte - uvjeren je Tomas Gepert, direktor udruženja hotela i restorana “Dehoga” u Minhenu.

Čak 95 posto članica “Dehoga” kaže da ima problema sa isporukama jestivog ulja, a i kod brašna već ima problema. U supermarketima suncokretovo ulje već nedjeljama se rasproda veoma brzo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.