KOŠTALO JE

Dobila otkaz kad su šefovi vidjeli šta je pričala na TikToku

Bila je svjesna da je imala pravo da razgovara o svojoj plati prema Nacionalnom zakonu o radnim odnosima, ali je ipak odlučila da ih ukloni

Leksi Larson. Twitter

A. F.

21.7.2022

Žena iz Denvera odlučila je da na TikToku podijeli svoje povećanje plate od 20.000 dolara, na novom poslu u tehnološkoj kompaniji – ali kaže da je na kraju otpuštena nakon što su šefovi vidjeli te snimke.

U junu, Leksi Larson je podijelila TikTok video, u kome kaže da je njena plata porasla sa 70.000 dolara u marketinškoj agenciji, na 90.000 dolara, nakon što je dobila posao u tehnološkoj industriji. Ispričala je i koji su njeni troškovi u Denveru i kako je dobila novi posao.

@itslexilarson How much my paychecks increased when I went from $70k to $90k per year #paycheckbreakdown #salarytransparency #paytransparency ♬ all i need - 🎧

Larson kaže da je, nakon što je kompanija u kojoj radi pronašla njen TikTok nalog, počela da briše video zapise kako ne bi naljutila šefove. Bila je svjesna da je imala pravo da razgovara o svojoj plati prema Nacionalnom zakonu o radnim odnosima, ali je ipak odlučila da ih ukloni.

Ipak, njeni šefovi su sve vidjeli. Kompaniji se nimalo nije svidjelo što je otkrila svoju platu, ispričala je.

- TikTok me je koštao posla - rekla je Larson, dodavši da se to desilo dvije sedmice nakon što je primljena.

- Dva dana kasnije, nakon što su razgovarali sa mnom o mom TikTok nalogu, na kraju su me otpustili jer su rekli da je to što imam ovaj nalog bezbjednosni problem - objasnila je.

Kako su advokati objasnili, otkaz je opravdan iz ugla kompanije. Svaka firma u SAD ima ogroman interes da se uvjeri da ne dajete diskriminatorske izjave, otkrivate poslovne tajne, prijetite nasiljem ili se nezakonito ponašate.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.