SAVJETI

Ako ove stvari ostavite u automobilu, one će eksplodirati

Čak i sok od narandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vrijeme

Pazite šta ostavljate u automobilu. ILUSTRACIJA

A. O.

16.8.2022

Visoke temperature i jačina sunca mogu loše utjecati na stvari koje koristimo. S toga, pojedine predmete nije pametno ostavljati u automobilima za vrijeme vrućina.

Čini se da je razumno ostaviti flašicu vode u automobilu, međutim, upravo je suprotno. 

Hemijski spojevi Bisfenol A i ftalat u plastici, koji djeluju kao vezivna sredstva i čine plastiku fleksibilnom izazivaju zabrinutost stručnjaka koji proučavaju njihov uticaj na zdravlje ljudi. Ostavljanje vode u plastičnim bocama u vrućem automobilu može uzrokovati ispuštanje ovih tvari u vodu, piše The Sunday Times.


Lak za kosu i sunčane naočale

Ekstremna vrućina u automobilima može oštetiti baterije na svim uređajima koji ih koriste, od računara, mobitela i druge opreme koja ih sadrži. 

Tu su i bočice kreme za sunčanje, koje ne smijete ostavljati na suncu jer u nekim slučajevima mogu eksplodirati.

Sljedeći su svi sprejevi, od dezodoransa do lakova za kosu. Kada temperatura dosegne oko 48 stepeni Celzijusa, pritisak u spremniku se dovoljno poveća da može izazvati eksploziju, kažu stručnjaci. 

Plastični okviri sunčanih naočala mogu se iskriviti i promijeniti boju, a sočiva se mogu izobličiti.

Neke lijekove, poput antibiotika, treba čuvati u hladnjaku. Lijekovi uglavnom ne podnose vrućinu, a neki od njih će postati neupotrebljivi nakon izlaganja. ekstremno visokim temperaturama. 


Ruž za usne i upaljač

Ako koristite adrenalinske injekcije, njihova korisnost nestaje u vrućim vozilima što je, naravno, pitanje života ili smrti.

Ruž za usne otopit će se visokim temperaturama.

Dokumentovano je da limenke gaziranih pića mogu eksplodirati kada su izložene ekstremnoj vrućini. Čak i sok od narandže može eksplodirati ako se ostavi u automobilu duže vrijeme, a to znači i ljepljivi enterijer.

Ostavljati upaljače za jednokratnu upotrebu u automobilima za vrućih dana nije pametna ideja. Njihova eksplozija može izazvati veliku štetu pa i pucanje vjetrobranskih stakala.

Ne ostavljajte djecu i kućne ljubimce u zatvorenim vozilima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.