MADAME TUSSAUDS

Klimatski aktivisti opet u akciji: Čokoladna torta u lice voštanoj figuri kralja Čarlsa

Citirali su govor kralja Čarlsa III sa Konferencije UN-a o klimatskim promjenama

Aktivisti organizacije "Just Stop Oil" bacilitortu u lice voštanoj figuri kralja Čarlsa. Printscreen / Twitter

N. Aj.

24.10.2022

Aktivisti organizacije "Just Stop Oil" ovaj put za metu su odabrali kralja Čarlsa (Charles), odnosno njegovu voštanu figuru u muzeju "Madame Tussauds". Bacili su čokoladnu tortu.

Eid Mekfaden (Eilidh McFadden) iz Glazgova i Tom Džonson (Johnson) iz Sunderlenda kupili su ulaznice za atrakciju i zatim prešli preko užeta kako bi bacili tortu u lice voštane figure novog kralja.


- Ovdje smo jer želimo zaštititi naše slobode i prava, jer želimo zaštititi ovu zelenu i ugodnu zemlju koja je naslijeđe svih nas - rekli su.

Citirali su govor kralja Čarlsa III koji je prošle godine na Konferenciji UN-a o klimatskim promjenama rekao:

- Sada osjećamo posljedice svega ovoga, a katastrofe se povećavaju zastrašujućom učestalošću i intenzitetom te uzrokuju neviđene razine fizičke i ekonomske štete. Nijedna nacija, nijedna regija i nijedno stanovništvo neće biti ugroženi od utjecaja nesigurnosti hrane, vode i energije te posljedične ekonomske i političke nesigurnosti koja proizlazi iz naše naizgled potpune odlučnosti da doslovno testiramo ovaj planet do uništenja. U svakom sektoru privrede sada postoje dostupna rješenja.


Tada je dodao i:

- Proteklih, koliko, 40-50 godina bio sam vođen ogromnom željom da ne budem suočen sa svojim unucima - ili vašima, dame i gospodo, do kojih mi je jednako stalo - tražeći da znaju zašto nisam ništa učinio da spriječim da im u naslijeđe ostavimo zatrovan i uništen planet. Sada smo, naravno, doista suočeni s tom djecom koja zahtijevaju hitnu akciju, a ne samo riječi.

Aktivisti su dodali da je nauka jasna.

- Zahtjev je jednostavan: samo zaustavite novu naftu i plin. To je sitnica - referirali su se na englesku frazu "piece of cake".

Podsjetimo, aktivisti "Just Stop Oila" ranije su ovog mjeseca prolijevali mlijeko po supermarketima, poprskali izlog zastupništva luksuznih automobila marke Aston Martin te zalili čuvenu Van Gogovu sliku sokom od paradajza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.