AVAZ NA LICU MJESTA

Posjetili smo muzej "Madame Tussauds": Voštane figure Muhameda Alija, Breda Pita, Vila Smita...

Nalazi se u renoviranom objektu „Grand Pera“, koji je smješten u glavnoj pješačkoj zoni u ulici Istiklal

Piše: M. Aš.

8.4.2022

Čuveni Šrek u muzeju. M. Aščić

Tokom boravka u Istanbulu ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je "Madame Tussauds", poznati muzej voštanih figura.

 To je mjesto u kojem se nalazi 60 voštanih figura istaknutih historijskih, kulturnih, političkih i sportskih turskih, ali i svjetskih ličnosti.

Teolog i pjesnik

U muzeju su svoje mjesto našle figure Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske, američkog poduzetnika Stiva Džobsa (Steve Jobs), perzijskog islamskog filozofa, teologa i pjesnika iz 13. stoljeća Mevlane Dželaludina Rumija te čuvenog osmanskog arhitekte Mimara Sinana.

Tu su i voštane figure bokserske legende Muhammeda Alija, naučnika Alberta Ajnštajna (Einstein), Leonarda da Vinčija (Da Vinci), fudbalera Nejmara (Neymar), kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta (Wolfgang Mozart), prve žene pilota u Turskoj Sabihe Gokčen (Gokcen), kao i holivudskih zvijezda Breda Pita (Brad Pitt), Leonarda Dikaprija (Di Caprio), Toma Kruza (Cruise), Vila Smita (Will Smith)...

Među voštanim figurama nalaze se i Merilin Monro (Marilyn Monroe), Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i Majkl Džekson (Michael Jackson), a tu je i čuveni Šrek.

 Pješačka zona

Muzej se nalazi u glavnoj pješačkoj zoni u evropskom dijelu grada, u ulici Istiklal, u renoviranom objektu „Grand Pera“ i prostire se na površini od 2.000 kvadratnih metara.

Pješačka zona

Muzej se nalazi u glavnoj pješačkoj zoni u evropskom dijelu grada, u ulici Istiklal, u renoviranom objektu „Grand Pera“ i prostire se na površini od 2.000 kvadratnih metara.

Inače, muzej je otvoren svakog dana od 11 do 20 sati. Posljednji ulazak je u 19 sati. Ima pet različitih odjela: muziku, sport, historiju i vođe, film i VIP party.

U muzeju se nalazi 60 voštanih figura istaknutih historijskih, kulturnih, političkih i sportskih turskih, ali i svjetskih ličnosti nalazi se u muzeju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.