SAVJETI

Znate li koje namirnice ne biste trebali prati prije konzumiranja

Sigurno ste već nekad postavili ova pitanja, a velike su šanse da ste naišli na neiscrpne i kontradiktorne odgovore

Riješite dilemu. Printscreen

E. Ag.

9.2.2023

Da li je poželjno oprati pileće meso prije pripreme? A voće u kori koja nije jestiva? Sigurno ste već nekad postavili ova pitanja, a velike su šanse da ste naišli na neiscrpne i kontradiktorne odgovore.

Pranje je jedan od primarnih načina smanjenja rizika od trovanja hranom. Od proizvodnje, preko distribucije i prodaje, na putu do vašeg kuhinjskog pulta većina namirnica prelazi prilično dugačak put i zato ih je važno pravilno očistiti kako bi se spriječilo širenje štetnih bakterija i virusa, piše CentarZdravlja.

Međutim, treba imati na umu da to ne važi za baš sve grupe namirnica. Dok neke treba uvijek prati, druge je poželjno držati podalje od sudopera.

Namirnice koje uvijek trebate prati

Voće i povrće s jestivom korom

Operite sve namirnice ovog tipa, bez obzira da li su organske ili ne, hladnom vodom iz slavine neposredno prije jela ili pripreme obroka. Nemojte koristiti sredstva za pranje jer porozna kora na svježim proizvodima može tako apsorbovati nepoželjne sastojke. Osušite namirnicu čistom krpom ili ubrusom kako biste bili još sigurniji da ste uklonili štetne bakterije koje mogu biti prisutne na površini.

Voće i povrće s nejestivom korom

Banane, avokado, grejpfrut, narandže - šta je zajedničko ovom voću? Nejestiva kora. Operite ipak i sve voće i povrće s korom koju nećete jesti jer se prljavština i bakterije mogu prenijeti s kore na unutrašnjost voćke dok se ona ljušti.

Printscreen/Instagram

Namirnice koje nikada ne trebate prati

Pileće i drugo meso

Uprkos onome u što mnogi vjeruju, piletinu ne treba prati. Ispiranje sirove piletine može dovesti do širenja štetnih bakterija poput salmonele po kuhinji, što može dovesti do oboljenja. Jedini način da se te bakterije unište je kuhanje piletine, kao i svog drugog sirovog mesa.

Riba

Izbjegavajte pranje sirove ribe jer to zapravo ne čisti ribu. Umjesto toga, povećava se mogućnost unakrsne kontaminacije druge hrane, posuđa i radnih površina.

Jaja

Izbjegavajte pranje jaja nakon kupovine jer to može dovesti do oštećenja ljuske koja štiti jaja od bakterija koje se mogu pojaviti tokom termičke obrade.

Ne perite sirovu ribu. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.