STRUČNJACI ODGOVORILI

Kafa ili gazirani sokovi: Šta je štetnije za organizam

Pretjerana konzumacija kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, anksioznost, probavni problemi i povećan krvni pritisak

Mnogima omiljeni napici. Printscreen

E. Ag.

12.6.2023

Kada je u pitanju izbor između kafe i gaziranih sokova, postoji mnogo informacija na internetu o njihovoj potencijalnoj štetnosti po ljudski organizam.

Ali da li ste se ikada zapitali koja je od ove dvije opcije manje štetna ili da li su uopće štetne?

Umjerena konzumacija

Kafa, za razliku od gaziranih sokova, često se spominje kao napitak koji može donijeti određene zdravstvene koristi, pod uvjetom da se konzumira umjereno.

Istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija kafe može smanjiti rizik od određenih bolesti kao što su dijabetes tipa 2, Parkinsonova bolest i određene vrste karcinoma.

Preporučena dnevna doza kafe varira u istraživanjima, ali se obično kreće između dvije i četiri šoljice kafe, odnosno od 200 do 400 mg kofeina dnevno.

Individualne potrebe

Međutim, stručnjaci ističu da je važno prilagoditi unos kofeina prema individualnim potrebama i osjetljivosti organizma. Pretjerana konzumacija kofeina može izazvati neželjene efekte kao što su nesanica, anksioznost, probavni problemi i povećan krvni pritisak.

Dodatno, ukoliko dodajete šećer, mlijeko ili druge zaslađivače u kafu, to može povećati unos kalorija i negativno utjecati na zdravlje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.