PROVEDENO ISTRAŽIVANJE

Paprike vam mogu pomoći u gubljenju kilograma: Ne moraju biti ljute?

Kapsaicin ubrzava metabolizam

Istraživanje daje nadu i ljudima koji nisu veliki ljubitelji ljute hrane. Facebook

E. Ag.

19.8.2023

Istraživači su otkrili da kapsaicin, bioaktivni sastojak zbog kojeg su čili papričice tako ljute, može ubrzati vaš metabolizam i pomoći vam da se brže zasitite.

Međutim, nedavno istraživanje provedeno na američkom univerzitetu UCLA sugerira kako vam sličan sastojak, koji možemo naći u običnim paprikama, također može pomoći u gubitku viška kilograma.

Predstavljena studija

U maloj studiji predstavljenoj na okupljanju pod nazivom „Experimental Biology“, a koje se održalo u Kaliforniji, učestvovala su 34 ispitanika, koja su konzumirala niskokalorične tekuće obroke tokom 28 dana. Polovina ispitanika uz obroke je uzimala dodatak koji sadrži “blagu” verziju kapsaicina (skraćeno DCT), dok su ostali ispitanici dobivali placebo tablete. Istraživači su otkrili kako je grupa koja je dobivala DCT trošila gotovo dva put više energije od grupe koja je dobivala placebo tablete, a ti su efekti bili vidljivi i do nekoliko sati nakon konzumacije obroka.

Iako postoji puno dokaza kako ljute papričice mogu ubrzati vaš metabolizam i brže dovesti do toga da se osjećate siti, ovo novo istraživanje daje nadu i ljudima koji nisu veliki ljubitelji ljute hrane. Doduše, autori istraživanja upozoravaju kako efekti ubrzanja metabolizma mogu biti ograničeni kod ljudi s prekomjernom tjelesnom težinom. 

Paprike sadrže malo masnoća i kalorija

Također, istraživanje nije uključilo ljude koji konzumiraju “normalnu” hranu, već se usredotočilo na tekuće obroke koje su ispitanici konzumirali svakog dana.

Iako je neupitno da treba provesti još dosta istraživanja kako bi se potvrdili učinci koje obične paprike mogu imati na gubitak kilograma, uključivanje ovog povrća u vašu prehranu nikako ne može naškoditi. Paprike sadrže malo masnoća i kalorija, te su svježa namirnica koja će vam svakako pomoći da se zdravije hranite, a to je (još) jedini način za uspješnu borbu s kilogramima.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.