ISHRANA

Za zdravo srce i vitku figuru birajte ovu vrstu mesa

Sadrži značajne količine zdravih mononezasićenih masti

Masne ribe, prepoznatljive po obilju omega-3 masnih kiselina, igraju ključnu ulogu u smanjenju upale. Fitness.formfactory.cz

E. Ag.

22.8.2023

Meso kao ključni sastojak ishrane i mnogih kulinarskih tradicija pruža dragocjene hranljive materije i esencijalne proteine. No, druga strana priče također nosi negativne aspekte. Određene varijante mesa, kao što su obrađene i crveno meso, mogu imati negativan utjecaj na zdravlje srca, kao i doprinijeti prekomjernoj težini.

Nedavna istraživanja, međutim, otkrivaju potencijalne dobrobiti mesnih proizvoda koji sadrže značajne količine zdravih mononezasićenih masti.

Sadrže značajne količine zdravih mononezasićenih masti. Facebook

Nutricionistica Meri Sabat istražila je da masne ribe kao što su losos, sardine i skuše mogu značajno doprinijeti zdravlju kardiovaskularnog sistema i održavanju vitke linije. Masne ribe, prepoznatljive po obilju omega-3 masnih kiselina, igraju ključnu ulogu u smanjenju upale, unapređenju funkcije krvnih sudova i snižavanju nivoa triglicerida, prenosi 24sedam.rs.

- Ove vrste riba obiluju omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Omega-3 kiseline su poznate po svojim antiinflamatornim svojstvima i mogu umanjiti rizik od hroničnih oboljenja kao što su srčane bolesti. To je povezano sa sniženjem krvnog pritiska, smanjenjem nivoa triglicerida i poboljšanom funkcijom endotela - zaključuje Sabat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.