NAVIKA BEZ KOJE NE MOŽEMO

Šta se dešava u organizmu kada popijemo kafu na prazan želudac

Kafa može da stimuliše proizvodnju želučane kiseline, što može da izazove stomačne tegobe ili refluks kiseline

Ispijanje kafe na prazan stomak je individualni izbor, ali je svakako preporučljivo jesti uz šoljicu kafe. Twitter

E. Ag.

11.10.2023

Ako popijete kafu čim ustanete iz kreveta ili na prazan stomak, razmislite o tome kako ona potencijalno utječe na vas i vaše tijelo.

- Kafa može da stimuliše proizvodnju želučane kiseline, što može da izazove stomačne tegobe ili refluks kiseline, što je gorušica - kaže stručnjakinja Kristina Manijan.

Lični izbor

Kafa također može da stimuliše proizvodnju kortizola u tijelu, hormona stresa. Iako je dio kortizola važan za regulisanje nivoa glukoze u krvi, krvnog pritiska i metabolizma, prevelike količine tokom dužeg perioda mogu dovesti do hipertenzije, neregulisanog nivoa glukoze u krvi koji potencijalno može dovesti do dijabetesa i gubitka gustine kostiju.

Iako je lični izbor da odlučite kako i kada želite da probate tu prvu šoljicu u danu, stručnjak preporučuje malu užinu uz kafu, čak i ako niste sasvim spremni za doručak. Ovo pomaže kiselini u želucu koju proizvodi kafa.

Najveći utjecaj na energiju bit će ako u kafi koristite zaslađivač, koji može da poveća nivo glukoze u krvi, odnosno da izazove navalu šećera, što će na kraju rezultirati krahom i učiniti da se osjećate umorno nakon prve šoljice.

Crna kafa

Međutim, efekti tog zaslađivača u vašoj kafi mogu biti svedeni na umjerene onim što konzumirate prije ili sa šoljicom kafe, ističe Manijan, posebno ako taj obrok ili užina sadrži vlakna, proteine ili zdrave masti.

Ona predlaže komad voća, tvrdo kuhano jaje, tost sa puterom od kikirikija ili avokadom, jogurt sa voćem ili granolom, sos od jabuke ili šaku orašastih plodova, piše B92.

Ako težite optimalnom zdravlju kroz rutinu ispijanja kafe, Manijan kaže da je crna kafa poželjna, a da su mliječni proizvodi ili alternative mliječnim proizvodima s niskim sadržajem masti također uredu. Kada su u pitanju zaslađivači, med ili javorov sirup imaju više koristi od šećera od šećerne trske jer je dobro poznato protuupalno sredstvo u tijelu. Međutim, sve ove opcije će izazvati skok nivoa glukoze u krvi.

Postoje i alternativni zaslađivači, poput aspartama, ali su povezani sa negativnim efektima na zdravlje, pa se ne preporučuju.

Ispijanje kafe na prazan stomak je individualni izbor, ali je svakako preporučljivo jesti uz šoljicu kafe, ako je moguće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.