NEKOLIKO POSLJEDICA

Šta se dešava u organizmu kad jedete previše hljeba: Debljanje je najmanji problem

Stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija hljeba dovodi do povećanog rizika od dijabetesa

Bijeli hljeb pogoršava stanje kože. Facebook

E. Ag.

14.10.2023

Iako se radi o veoma dostupnoj i popularnoj namirnici bez koje većina ljudi gotovo da ne može da zamisli obrok, ljekari upozoravaju da prekomjerna konzumacija hljeba može dovesti do nekoliko neželjenih posljedica po naše zdravlje, prenosi Medical News Today.

Dobivanje na težini

Visok unos jednostavnih ugljikohidrata, poput prethodno pripremljenog bijelog hljeba, prvenstveno može dovesti do nagomilavanja kilograma, odnosno neželjenog debljanja.

Povećan rizik od dijabetesa

Isto tako, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija hljeba dovodi do povećanog rizika od dijabetesa. Naime, hrana koja sadrži ugljikohidrate, kao što je hljeb, izaziva povećanje šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do još štetnijih ishoda kao što su srčana oboljenja, gubitak vida i bolest bubrega, zbog čega je ključno da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom.

Problemi s kožom

Pored povećanja tjelesne težine i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hljeba, mogli bismo da imamo problema sa zdravljem kože. Istraživači su otkrili da unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a to je sam bijeli hljeb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do stvaranja bubuljica ili akni.

Zatvor

Problemi s varenjem su još jedan neželjeni efekt prekomjerne konzumacije hljeba. Kako objašnjavaju ljekari, zbog nedovoljnog unosa vlakana može doći do poremećaja u funkcionisanju digestivnog sistema, što između ostalog, rezultira i zatvorom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.