REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Sladoled i čips stvaraju zavisnost poput nikotina ili kokaina

Kombinacija rafiniranih ugljikohidrata i masti koje se često nalaze u ultraprerađenoj hrani može povećati potencijal ovisnosti

Konzumiranje ultraprerađene hrane izaziva navalu dopamina, koji s vremenom naglo pada. 2ec.com.au

E. Ag.

18.10.2023

Ne možete ispustiti iz ruku vrećicu čipsa? Nauka kaže da nije problem u vama, već u nezdravoj hrani. Ultraprerađena hrana ili UPF stvara ovisnost jednako kao nikotin, kokain ili heroin, kažu stručnjaci.

36 zemalja

Nova analiza 281 studije u 36 različitih zemalja otkrila je da je nevjerovatnih 14 posto odraslih ovisno o ultraprerađenoj hrani. Otkriće je šokantno kad znamo da je ultraprerađena hrana, u koju spadaju kobasice, sladoled, keksi, bezalkoholna pića i slatke žitarice, povezana s kognitivnim padom, rakom, psihološkim problemima, pa čak i ranom smrću.

- Čini se da kombinacija rafiniranih ugljikohidrata i masti koje se često nalaze u ultraprerađenoj hrani može povećati potencijal ovisnosti o toj hrani - napisali su autori studije u svom nalazu objavljenom u The BMJ-u.

Jedan od autora studije Kris van Tuleken (Chris Tulleken), za The Guardian je rekao:

- Ultraprerađena hrana kod mnogih ljudi stvara ovisnost. Kad su ljudi ovisni o hrani, gotovo uvijek je riječ o ultraprerađenoj hrani.

Proizvodi koji izazivaju ovisnost nemaju isti učinak na sve

Zašto je to tako, ostaje misterija. Naučnici sumnjaju da samo jedan sastojak može uzrokovati ovisnost, piše Index.hr.

- Konzumiranje ultraprerađene hrane izaziva navalu dopamina, koji s vremenom naglo pada, što rezultira iznenadnim ciklusom žudnje - slično kao kod nekoga ko je ovisan o alkoholu ili drogama. Iako sami po sebi vjerovatno ne izazivaju ovisnost, aditivi u hrani mogli bi biti pojačivači kalorijskih učinaka - primijetio je istraživački tim.

Prema Van Tulekenu, proizvodi koji izazivaju ovisnost nemaju isti učinak na sve.

- Gotovo 90 posto ljudi može probati alkohol i ne mora razviti problematičnu vezu. Tako će i neko pojesti šaku čipsa i biti zadovoljan, dok neko možda neće biti te sreće.

Većina hrane u umjerenim količinama je sigurna. Healthline navodi da više od 10 do 20 posto kalorija koje unosimo ne bi trebalo dolaziti iz prerađene hrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.