ZDRAVA NAMIRNICA

Je li sigurno jesti luk koji je proklijao

Odnosi se i na crni i na bijeli luk

Osnovni razlog klijanja luka je prisustvo vlage. Facebook

E. Ag.

29.1.2024

Nema dobrog ručka bez luka, to zna svaka domaćica. Tako kažu i profesionalci koji tvrde da luk poboljšava okus različitih jela.

Obiluju vitaminima

Pored okusa, ove namirnice su i bogat izvor različitih hranljivih materija. Crni luk obiluje vitaminima C, B6 i kalijem, dok bijeli luk sadrži vitamin C, B6, kalij, kalcij, fosfor, bakar i mangan.

Ali šta kada ove namirnice proklijaju? Da li je sigurno konzumirati crni ili bijeli luk koji je proklijao?

Osnovni razlog klijanja luka je prisustvo vlage, pa nije neuobičajeno da proklija. Kada primijetite zelene izdanke na bijelom ili crnom luku, važno je znati da su i dalje jestivi. Iako se okus može malo promijeniti kada proklijaju, klice nisu toksične i neće vam naškoditi, pa ih slobodno možete konzumirati, piše 24sedam.rs.

Klice mogu biti gorke, posebno ako jedete sirovi luk, pa ih jednostavno odsijecite. Ako nema znakova truhljenja ili plijesni, kako crni, tako i bijeli luk su sigurni za konzumiranje.

Kako da produžite svježinu luka

Kako biste produžili svježinu luka, važno je čuvati ih pod određenim uvjetima. U suprotnosti s čestim vjerovanjem, čuvanje luka u frižideru nije preporučljivo.

Najvažnije je osigurati da mjesto gde čuvate luk nema puno svjetlosti i vlage kako bi se spriječilo klijanje. Također, važno je održavati konstantnu temperaturu na tom mjestu. Preporučuje se čuvanje luka na mračnom, hladnom i suhom mjestu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.