EMOCIONALNO PREJEDANJE

Kako smanjiti apetit uzrokovan stresom: Jednostavno je uz ove trikove

Istraživači Medicinskog fakulteta Džon Hopkins potvrđuju da je najveći rizik od prejedanja kasno popodne i uvečer

Times of India

E. Ag.

9.2.2024

Da li vam se dešava da poželite da pojedete čokoladu nakon stresnog dana na poslu? Ili da navalite na kesicu čipsa? Niste jedini! Stresni događaji aktiviraju reakcije u tijelu koje povezuju metabolizam i doživljaj nagrade i utjehe.

Nivo kortizola

Hronični stres u ljudima budi apetit koji dovodi do emocionalnog prejedanja. Ima tu i psiholoških, ali i fizioloških razloga. Nivo kortizola, hormona stresa, pojačan duži period vremena, dovodi do povećanog apetita, kao i povećanja tjelesne težine i skladištenja masti u naslagama.

Istraživači Medicinskog fakulteta „Džon Hopkins“ potvrđuju da je najveći rizik od prejedanja kasno popodne i uvečer. Zato je važno da svi koji su skloni ovoj navici imaju unaprijed isplaniran i pripremljen lagan obrok, sačinjen od zdravih namirnica. U suprotnom, navalit ćete na brzu hranu, piše Najžena.rs.

Ako ste ljubitelj slatkog, možete da kombinujete jabuku s orašastim plodovima, što će vas zasititi i osigurati neophodne nutrijente, a ako više volite slano, potrudite se da uvijek imate humus i krekere, kao i tvrdo kuhana jaja.

Jedite polako

Tokom jela ostavite po strani sve drugo. Nemojte da se zabavljate gledanjem televizije ni čitanjem vijesti na telefonu. Posvetite se isključivo hrani i jedite polako.

Kontrolišite svoje porcije. Odvojite samo dnevnu porciju, a ostalo vratite u frižider. Ako ste još gladni kad završite obrok, sačekajte barem pola sata i na taj način dopustite mozgu da primi informaciju o sitosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.