UVRSTITE IH U ISHRANU

Ove namirnice snižavaju holesterol i poboljšavaju zdravlje srca

Imaju visok sadržaj vlakana i proteina koji pomažu u održavanju sitosti i sprečavaju glad

Hurme su bogate vitaminima, proteinima, mineralima i prirodnim šećerom. Facebook

E. Ag.

21.3.2024

Brza i gotova hrana sve više postaje omiljeni izbor mnogih ljudi zbog nedostatka vremena za pripremu zdravih obroka. Međutim, kako bismo spriječili nakupljanje holesterola, važno je fokusirati se na hranu bogatu vlaknima i onu koja pomaže u eliminaciji holesterola iz organizma.

Određeno suho voće, sjemenke i orašasti plodovi su efikasni u smanjenju holesterola jer imaju visok sadržaj vlakana i proteina koji pomažu u održavanju sitosti i sprečavaju glad.

Nutricionistkinja Kašika Batija (Kashika Bhatia) otkrila je o kojim namirnicama je riječ.

Bademi

Bogati eteričnim uljima, antioksidansima i vitaminom E, bademi su među najboljim suhim plodovima na svijetu. Batija predlaže češće konzumiranje badema jer podržavaju zdravlje srca i mogu smanjiti nivo holesterola u krvi.

Orasi

Orasi su bogati proteinima, vitaminima, mineralima i omega-3 masnim kiselinama. Visok sadržaj korisnih masnih kiselina u orasima također može pomoći u mršavljenju. Stoga, uključivanje ovog suhog voća u redovnu ishranu može pomoći da ostanemo zdravi, navela je nutricionistkinja za Hindustan Times.

Čia sjemenke

Jedan od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina, neophodnih za zdravlje srca, rad mozga i smanjenje upala su čia sjemenke. Zbog niskog glikemijskog indeksa čia sjemenke ne podižu značajno nivo šećera u krvi. Batija kaže da to može pomoći onima koji pokušavaju da kontrolišu nivo šećera u krvi ili boluju od dijabetesa.

Suho grožđe

Koriste se u slatkim i slanim jelima i blagotvorne su za zdravlje. Nutricionistkinja navodi da pomažu kod varenja i snižavaju kiselost u organizmu.

Hurme

Hurme se mogu jesti same ili dodati raznim ukusnim jelima. Ovo suho voće navodno može pomoći u olakšavanju zatvora zbog visokog sadržaja vitamina, proteina, minerala i prirodnog šećera, zaključuje Batija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.