IZAZIVA FRUSTRACIJU

Pojava hiperpigmentacijskih fleka: Najčešće se nalaze na licu, šakama i rukama

Popularan pristup liječenju hiperpigmentacijskih fleka je upotreba lokalnih krema i seruma

Hormoni tokom trudnoće mogu utjecati na stvaranje fleka. Vibrant skin bar

Dž. R.

22.5.2024

Hiperpigmentacijske fleke često znaju frustrirati žene bez obzira gdje se pojavljuju, a nerijetko utječu na samopuzdanje i kvalitet života.

Previše melanina

Srećom, postoje različiti tretmani i strategije za efikasno upravljanje hiperpigmentacijom.

Hiperpigmentacija kože se javlja kada određena područja kože postanu tamnija od okolne kože zbog prekomjerne proizvodnje melanina, pigmenta odgovornog za boju kože.

Ove fleke mogu varirati u veličini i boji, u rasponu od svijetlosmeđe do crne i mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Ipak, najčešće se nalaze na licu, šakama, rukama i drugim područjima koja su često izložena suncu.

Fleke na licu

Hiperpigmentacijske fleke na licu posebno su česte i mogu biti uzrokovane nizom faktora, uključujući izlaganje suncu, hormonalne promjene, povrede kože i određene lijekove. Za mnoge pojedince te mrlje mogu biti izvor frustracije, navodeći ih da traže rješenja za postizanje ujednačenije boje kože.

Pojava u trudnoći

Hiperpigmentacija povezana s trudnoćom, koja se često naziva melazma ili kloazma, česta je pojava. Hormonske promjene tokom trudnoće mogu potaknuti proizvodnju melanina, što dovodi do razvoja tamnih fleka na licu, trbuhu i drugim dijelovima tijela. Iako te fleke obično izblijede nakon poroda, kod nekih mogu potrajati i zahtijevati liječenje.

Upotreba krema

Popularan pristup liječenju hiperpigmentacijskih fleka je upotreba lokalnih krema i seruma. Ovi proizvodi često sadrže sastojke kao što su hidrokinon, retinoidi, kojična kiselina i vitamin C, koji djeluju na posvjetljivanje postojeće pigmentacije i inhibiraju proizvodnju melanina.

Kada se koriste dosljedno i prema uputama, ove kreme mogu pomoći smanjiti pojavu hiperpigmentacije tokom vremena.

Kozmetički postupci

Neki kozmetički postupci također mogu posvijetliti dijelove kože kako bi se smanjila pojava hiperpigmentacije.

U te postupke spada laserska terapija, intenzivno pulsirajuće svjetlo, hemijski pilinzi.

Osobe koje razmišljaju hoće li se podvrgnuti jednom od ovih postupaka trebaju razgovarati o postupku i mogućim nuspojavama sa stručnjakom za njegu kože ili dermatologom. One mogu pogoršati hiperpigmentaciju povređivanjem vanjskog sloja kože.

Zaštita kože 

Hiperpigmentacija može utjecati na osobe svih tipova kože, iako može biti uočljivija kod onih s tamnijom kožom. Bez obzira na boju kože, važno je poduzeti korake za zaštitu kože od daljnjih oštećenja od sunca jer izlaganje UV zračenju može pogoršati postojeću hiperpigmentaciju i povećati rizik od stvaranja novih fleka.

Hiperpigmentacijske fleke mogu biti frustrirajuće, ali nisu nešto s čime morate živjeti unedogled. Razumijevanjem uzroka hiperpigmentacije i istraživanjem mogućnosti liječenja kao što su topikalne kreme možete poduzeti proaktivne korake kako biste poboljšali izgled svoje kože i vratili samopouzdanje.

Ne zaboravite se posavjetovati s dermatologom ili stručnjakom za njegu kože kako biste izradili personalizirani plan liječenja koji odgovara vašim specifičnim potrebama i brigama. Pravilnim pristupom postizanje ujednačenijeg i blistavijeg tena nadohvat je ruke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.