ZDRAVLJE

Zašto su nam važni elektroliti

Avaz.ba

9.4.2018

Tvari koje se otapanjem tekućine pretvaraju u pozitivne i negativne jone se zovu elektroliti, a dijele se na kalij, magnezij, hidrogen fosfat, natrij, kalcij i klorid. Električki nabijene čestice su potrebne kako bi se održavao život, a funkcija im je pravilna izmjena i provođenje električnih signala unutar i izvan života.

Način života

U organizam se te važne tvari unose putem hrane i pića. Osim što je bitan unos elektrolita u organizam, važna je i njihova ravnoteža u organizmu, a ona se održava zdravim načinom života i pravilnom prehranom.

Nedostatak elektrolita može se prepoznati po sljedećim simptomima:

- Gubitak svijesti

- Grčevi u mišićima

-Dekoncentracija

- Probavne smetnje

- Razdražljivost

- Vrtoglavica

- Problemi s disanjem

- Poremećaji nervnog sistema

Izgradnja tkiva

Elektroliti brinu o pH krvi, reguliraju ravnotežu tekućine i održavaju funkcije živaca i mišića. Važni su za enzimske reakcije, koštanu masu, krvni pritisak, hormonalnu ravnotežu, iskoristivost glukoze, funkcije probavnog trakta te regeneraciju i izgradnju tkiva.

Svaki elektrolit ima određenu funkciju u organizmu, a količina se provjerava pretragama urina i krvi te mjerenjem bubrežnih funkcija. Nivo elektrolita reguliraju nadbubrežne žlijezde i hormoni bubrega.

 Kalij

Kalij je glavni unutarćelijski kation koji je neophodan za bubrežne, srčane i mišićne funkcije. Pomaže u regulaciji pH urina i krvi, pospješuje detoksikaciju, ublažava ukočenost zglobova, regulira krvni pritisak, učestvuje u iskorištavanju i razgradnji ugljikohidrata, ublažava glavobolju. Zastupljen je u bananama, marelicama, paradajzu, avokadu, narandžama, bijelom grahu i špinatu.

Magnezij

Magnezij ima važnu ulogu u čišćenju organizma. Magnezij brine o funkcionalnosti živaca i mišića, ravnoteži tjelesnih tekućina, čuva srce, održava zdravlje zuba i kostiju, jača imunitet i regulira šećer u krvi. Izvori magnezija su: orašasti plodovi, mahunarke, čaj, grožđice, mrkva, integralne žitarice, zeleno lisnato povrće, kavf, kakao, banane i peršun. 

 Hlorid

Hlorid održava pH tjelesne tekućine i balans, regulira probavu i održava zdravlje živaca i mišića, a može se pronaći u prirodno neprerađenoj hrani i soli.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.