SVEZNADAR

Treninzi, kafa i neodgovarajući grudnjak izazivaju bol u grudima

Ponekad treba posjetiti ginekologa

Avaz.ba

21.8.2018

Koje god da su veličine ili oblika, grudi su uvijek predivan ukras ženskog tijela, ali i one znaju često boljeti iz mnogo razloga. Stručnjaci su naveli koji su to najčešći uzroci boli i načini kako ih se riješiti.

1. Menstruacija - Najčešći uzrok boli u grudima dolazi zbog promjene hormona za vrijeme menstruacije. Ta bol, poznata i kao ciklička bol, ide uz oticanje i osjetljivost grudi. Ako je ova bol jaka, treba se posavjetovati s ginekologom o uzimanju kontracepcijskih pilula, koje će spriječiti ovulaciju i održati nivoe estrogena stabilnima.

2. Pojačan intenzitet treninga ili istegnuće - Pojavi li se bol u grudima nakon treninga koji uključuje sklekove ili podizanje utega iznad i oko prsa, to je vrlo vjerovatno ozljeda od pretreniranosti ili istegnuća pektoralnog mišića koji se nalazi odmah ispod dojke.

3. Neodgovarajući grudnjak - Ako je premalen, neodgovarajući grudnjak gurat će grudi jednu prema drugoj sve vrijeme, što vodi do bolnih grudi. Jednako vrijedi za sportski topić.

4. Grudaste grudi - Ponekad se čine grudastima ili grbavima zbog bezopasnog fibrocističnog tkiva u njima. To je vrlo često i ne treba se brinuti zbog toga. Radi se o benignim cistama ili tekućinom ispunjenim vrećicama unutar grudi.

5. Osjetljivost na kavu - Ako imaš fibrocistično tkivo u grudima, ono može biti osjetljivo zbog nekih utjecaja poput kafe. Dolazi do bolnog oticanja zbog kojeg ne bi bilo loše posjetiti ginekologa i smanjiti unos kafe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.