SVEZNADAR

Smiju li se trudnice kupati u bazenu ili moru

Pripaziti i na to da more ne bude prehladno

Avaz.ba

10.8.2018

Iako se plivanje preporučuje kao idealna aktivnost za trudnice, često se postavlja pitanje u vezi s potencijalnim opasnostima koje prijete iz morske ili bazenske vode. Prema navodima stručnjaka, vrućina i izlaganje suncu neće štetiti bebi nego trudnici.

Štetnost UV zraka, mogućnost opekotina i dehidracije razlog su potrebe boravka u hladu od 10 do 16 sati. Plivanje u čistom moru, navode stručnjaci, dozvoljeno je ako je nalaz i status trudnoće uredan, odnosno nema dijagnoze prijetećeg pobačaja ili prijevremenog porođaja.

To je zdrava i korisna aktivnost koja se preporučuje neovisno o tome koliko je odmakla trudnoća. Trudnice bi trebale pripaziti i na to da more ne bude prehladno kako ne bi doživjele temperaturni šok. Osim toga, treba pripaziti i na udobnu obuću kako se trudnica ne bi slučajno poskliznula na mokroj podlozi.

Što se tiče bazena, upitni su zbog čistoće vode i lične higijene drugih ljudi. Kupanje u bazenu, koji koristi velik broj ljudi, općenito se ne preporučuje ženama, jer su vrlo česte genitalne upale nakon korištenja. Idealni su bazeni u kojima je voda besprijekorno čista i ne koristi ih mnogo ljudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.