KORISNO

Pratite ove jednostavne savjete: Izbjegnite nakupljanje kilograma tokom blagdana

Zima je idealno vrijeme za isprobati neke aktivnosti, možete šetati po svježem zraku prije ili nakon jela

Klizanje kao idealna aktivnost. Ilustracija

Piše: N. Ć.

24.12.2022

Blagdani su vrijeme kada volimo previše pojesti i zamijeniti vježbanje sjedenjem na kauču, a posljedica toga može biti nakupljanje kilograma. No nije sve tako crno i "zapisano u kamenu", možete uživati u blagdanima bez da ugrozite sve na čemu ste radili cijelu godinu.




Klizanje je odlično

Vježbajte - Previše hrane i manjak aktivnosti između Božića i Nove godine može ozbiljno otjecati na nakupljanje kilograma, ali vas i izbaciti iz rutine vježbanja. Trebali biste napraviti raspored i ipak se malo posvetiti vježbanju kako bi se lakše vratili u rutinu. Ako ne možete ići u teretanu tijelom blagdana uvijek možete biti aktivni u vlastitom domu.

Zima je idealno vrijeme za isprobati neke aktivnosti, možete šetati po svježem zraku prije ili nakon jela jer će ta aktivnost utjecati na snižavanje razine šećera u krvi. Klizanje je odlična aktivnost, a može vam donijeti i puno veselja ako povedete i porodicu.

Izbjegavajte alkohol - Blagdani obično uključuju i koju čašu alkoholnog pića, ali ako znamo da je preporuka jedna čaša u danu za žene i dvoje za muškarce, trebalo bi pripaziti na to koliko alkohola konzumirate.

Smanjite alkohol

Prema istraživanjima oko 61 posto osoba pretjeruje u alkoholu u ovom periodu, što nije tako teško napraviti kada moramo biti prisutni na toliko događanja.

No kako ćete i kod kuće vjerovatno imati više prilike za natočiti koje piće sebi i susjedima, bilo bi dobro da odredite ujutro koliko smijete popiti i isto tako provjerite koja je količina alkohola u nekom piću.

Očistite organizam

Zgodna je ideja da između slavlja očistite organizam i nekoliko dana ne pijete ništa, što ne znači da sve to trebate nadoknaditi za par dana. Pretjerivati ne treba niti u gaziranim slatkim napicima jer će sigurno ugroziti vašu dijetu, pa je najbolje držati se vode ili soka od svježeg voća. Ako baš ne možete bez čaše vina, pametno je nakon svake čaše popiti čašu vode, a tako će vam želudac biti pun i nećete pretjerivati u jelu. Iako su praznici sinonim za ponekad pretjerano uživanje u jelu i piću, budite umjereni kako biste u novu godinu ušli zdravi i sretni. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.