SAVJET PSIHOTERAPEUTA

Kako prepoznati narcisoidne osobe: Koriste pet mudrih trikova kako bi dobili svaku svađu

Video od šest miliona pregleda

Osobe koje imaju tendenciju poricati svoju ulogu u bilo čemu. GoodTherapy

E. Ag.

21.11.2023

Popularna psihoterapeutkinja dr. Ani Zimerman (Annie Zimmerman) pronašla je zanimljiv način kako podijeliti korisne savjete o vezama, pa je tako kroz TikTok profil zainteresirala mnoštvo pratilaca, otkrivši pet vrsta ponašanja koje narcisi pokazuju kada su u sukobu. Video je, zanimljivo, pregledan više od šest miliona puta.

- Gotovo je nemoguće imati zdravu svađu ili zdrav sukob s narcisom jer su skloni primjenjivati jednu od tehnika - rekla je nastavivši kako je jedan od najboljih načina kako prepoznati je li netko narcis ili pak ima narcisoidne sklonosti je način na koji se svađa.

Poricanje

Ova je stručnjakinja kao prvi znak istaknula poricanje.

- To su one osobe koje imaju tendenciju poricati svoju ulogu u bilo čemu. Nisu u stanju preuzeti odgovornost za svoje postupke i svaka će isprika biti besmislena ili površna - objašnjava.

Skretanje s teme

Još jedno upozorenje da je osoba narcis događa se ako skrene razgovor. Dr. Zimerman objašnjava da će osoba preusmjeriti razgovor na vas umjesto na sebe i hvatati se u vašu nesigurnost.

- Odjednom se uhvatite kako pričate o svojim manama, a zapravo ste vi ti koji ste pokrenuli razgovor o problemu s tom osobom - govori ona.

@your_pocket_therapist Argument styles that are signs of narcissism #narcissist #narcissistic #abuseawareness #arguments #relationships ♬ Spooky, quiet, scary atmosphere piano songs - Skittlegirl Sound

Glume žrtvu

Kao treći znak ova stručnjakinja ističe izigravanje žrtve.

- Ako potencijalni narcis pokušava glumiti žrtvu, pripazite jer će se često uzrujati i natjerati vas da mislite da ste učinili nešto loše - rekla je.

Lažno rješavanje problema

- Neki sukobi mogu postati vrlo žestoki kada egoista pokuša rasvijetliti situaciju na perfidan način, tjerajući vas da pomislite kako ste zapravo vi ti koji ste započeli sukob - nastavlja dr. Zimerman, piše Živim.hr.

Napad

Psihoterapeutkinja završava video s petim znakom, kada osoba pokušava napasti postajući agresivna i odbrambena.

Da je ovaj edukativan video postao planetarno popularan, govori i činjenica povratnih komentara kroz koje su mnogi korisnici TikTok mreže osvijestili da imaju u sebi narcisoidne obrasce kojih nisu bili niti svjesni.

- Danas sam saznala da sam narcis, a da nisam ni svjesna - priznala je jedna osoba.

- Radim sve ovo, ali ne mislim da sam loša osoba - stoji još jedan komentar.

- Moja mama je narcis i niko to ne može vidjeti osim mene - priznao je pratilac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.