ZDRAVLJE

Loše navike koje štete jetri

Cjelokupno zdravlje organizma ovisi o funkcioniranju jetre. Sve što u sebe unesete mora proći kroz nju

Cjelokupno zdravlje organizma ovisi o funkcioniranju jetre. Ilustracija

Zdravlje u kući

15.6.2020

Jetra je jedan od najvažnijih organa u vašem tijelu. Proizvodi žuč, filtrira toksine, transformira proteine, ugljikohidrate, vitamine i minerale. 

To je najveća žlijezda u ljudskom organizmu i jedini je unutrašnji organ koji se može regenerirati. Ima brojne funkcije, a najvažnija je sekrecija žuči. Žuč se pohranjuje u žučnom mjehuru i izlučuje prilikom probave. Neophodna je za razgradnju masti, a pomaže i u apsorpciji tvari topljivih u mastima, uključujući i vitamine A, D, E i K.  


Gubitak funkcije

Cjelokupno zdravlje organizma ovisi o funkcioniranju jetre. Sve što u sebe unesete mora proći kroz nju. Zbog svega toga, veoma je važno brinuti o zdravlju jetre. Zato treba izbjegavati loše navike koje joj mogu naštetiti. Među njima je prekomjerna konzumacija alkohola, koja smanjuju sposobnost jetre da uklanja toksine iz tijela. 

Kada jetra razgradi alkohol, hemijska reakcija može oštetiti njene ćelije, a nakon dužeg konzumiranja prekomjerne količine alkohola oštećenje može postati trajno i uzrokovati cirozu ili ožiljke, što dovodi do gubitka jetrene funkcije. 

Stručnjaci preporučuju konzumiranje ne više od 2.000 do 2.400 miligrama soli dnevno. Ali, ljudi obično konzumiraju 5.000, 6.000 pa čak i do 10.000 miligrama. Kod osoba koje već imaju probleme s jetrom, prekomjerna količina natrija može izazvati upalu u stomaku i zadržavanje vode, a to opterećuje jetru.

Debljanje nije dobro za vašu jetru.. Ilustracija

Prirodni šećeri u povrću i voću su dobri jer sus dijetalnim vlaknima i metaboliziraju se polako. Ali, neprirodno prerađena i zaslađena hrana puna je šećera i gotovo nema dijetalnih vlakana, što nije dobro za jetru. Zato takvu hranu treba izbjegavati.

Preskakanje doručka loše je za zdravlje i poznato je da uzrokuje debljanje. A debljanje nije dobro za vašu jetru. 

Blaža upala

I prekomjerna količina lijekova šteti jetri. Ako kozumirate različite lijekove preko svake mjere, to može dovesti do toksičnog hepatitisa. Oštećenje može varirati od blažeg upalnog stanja do potpunog zatajenja jetre. 

Pušenje je vrlo loša navika koja ima višestruko negativan učinak na zdravlje, uključujući i zdravlje jetre. Otrovne hemikalije u dimu cigareta koje opterećuju pluća na kraju mogu dosegnuti do jetre i uzrokovati oksidativni stres - stanje u organizmu koje se javlja kada prooksidansi (slobodni radikali) nadvladaju mehanizme antioksidativne zaštite organizma i pritom mogu napasti ćelije jetre.

Ne pijte previše kafe

Kafi se pripisuju brojna pozitivna, ali i negativna svojstva. Najbolje je biti umjeren u konzumiranju kafe kako bismo organizmu osigurali potencijalne pozitivne učinke, ali i spriječili one negativne. Kafa se tokom uzgoja često tretira velikim količinama pesticida, a tokom njenog prženja nastaju karcinogeni produkti.  

Kafa se tokom uzgoja često tretira velikim količinama pesticida. Ilustracija

Svi ti spojevi moraju se pretvoriti u bezopasne spojeve u jetri tokom detoksikacije. Na kraju to dovodi do „iscrpljenosti jetre“, odnosno smanjuje s enivo enzima koji su potrebni za razgradnju kofeina. Ova pojava česta je kod osoba starije dobi, a pridružuje joj se i smanjena funkcija bubrega pa se tvari koje je neophodno izbaciti iz organizma zadržavaju duže nego kod mlađih osoba.

Namirnice koje gode

Za zdravlje jetre veoma je važna pravilna funkcija bubrega pa je potrebno u prehranu uvrstiti voće i povrće bogato kalijem, poput banana, badema, paradajza, grožđica, šljiva i osigurati dnevno potrebnu količinu vode (1-2 litra dnevno). Tradicionalan način „čišćenja“ jetre je redovno ispijanje sokova od povrća poput mrkve, cvekle i maslačka. 

Tradicionalan način „čišćenja“ jetre je redovno ispijanje sokova od povrća. Ilustracija

Prejedanje je jedan od najčešćih uzroka smanjene funkcije jetre. Neumjerenost u hrani i piću također tjera jetru na ‘prekovremeni’ rad, a umorna jetra nije jednako učinkovita u detoksikaciji štetnih tvari kao rasterećena jetra.

Za zdraviju jetru preporučuje se konzumiranje artičoka, bijelog luka, jabuka, krušaka, mahunarki, gorkog i zelenog povrća. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.