ORDINACIJA

I malim sportistima potrebni su sistematski pregledi

U današnje vrijeme veliki je broj onih kojima su potrebna primijenjena znanja iz oblasti medicine sporta

Djeca na veoma profesionalan način shvataju svaki trening. Ilustracija

Piše: Dr. Edin Buljugić

11.3.2021

U savremenom sportskom svijetu posebna pažnja posvećuje se periodičnim sistematskim pregledima, posebno zbog sve većeg broja ozbiljnih zdravstvenih incidenata na terenima, kao što je infarkt miokarda ili neko drugo oboljenje kardio-respiratornog, lokomotornog ili nekog drugog sistema.

Dobna granica

U današnje vrijeme veliki je broj onih kojima su potrebna primijenjena znanja iz oblasti medicine sporta, a to su: profesionalni sportisti, rekreativci, mlađa, starija populacija, invalidi.

Bez obzira na razlike, svaka od ovih grupa ima određene zajedničke karakteristike kao što su: želja da se takmiče i nadmaše druge, smanjenje rizika od povređivanja i pojave poremećaja, potreba za najvišim standardom medicinske njege i slično.

Ekspanzija sporta u svijetu i kod nas je pomjerila dobne granice početka i prestanka bavljenja sportom, tako da već u ranoj fazi života, tj. rasta i razvoja, djeca koja se bave nekim od sportova na veoma profesionalan način shvataju svaki trening, utakmicu, meč ili drugo takmičenje.


Dr. Edin Buljugić. Avaz

To sve dovodi i do određenih promjena u njihovom psiho-fizičkom razvoju, što može ostaviti i pozitivne, ali, nažalost, i negativne posljedice u kasnijim fazama života. Brojni su medicinski dokazi koji potvrđuju ove činjenice.

Kako bi spriječili negativne utjecaje sporta, a samim time unaprijedili one pozitivne, jedna od preporuka, kako pedijatrijskih, kardioloških, fizijatrijskih ili drugih sportsko-medicinskih asocijacija je preventivni sistematski pregled koji bi se trebao realizirati najmanje jednom, a po potrebi i dva puta godišnje.


Upotpunjen testovima

Sastavni dio pregleda, prema preporuci Svjetske asocijacije ljekara u sportu (FIMS), čine obrazac dosadašnjih oboljenja i povreda (anamneza uzeta od roditelja i sportaša ako je punoljetan) i klinički pregled koji obuhvata medicinski pregled po organskim sistemima i mišićno-koštani pregled u užem smislu riječi, a posljednjih nekoliko godina i subspecijalistički kardio-pulmonalni pregled koji se upotpunjuje testovima kao što su: spiro-ergometrija, određivanja VO2 kapaciteta, izokinetička analiza, EMNG analiza i druge.

Jednom godišnje

S obzirom na to da država slabo podržava ove postupke medicine sporta, sav teret pada na roditelje i trenere koji često lutaju u potrazi za informacijama ko i na koji način se bavi medicinom sporta u širem ili užem smislu riječi. Ako realno pogledamo da ovaj pregled zahtijeva malo vremena, kao i malo finansijskih sredstava, a uključuje savremenu medicinsku opremu i ogromno znanje u ovoj oblasti, onda prosto nema razloga da se, barem jedanput godišnje, ne obavi jedan ovakav sportsko-medicinski pregled.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.