NAŠA TEMA

Kako prepoznati poremećaj hranjenja kod adolescenata

Prema činu hranjenja ponašaju se čudno, namjerno izazivaju povraćanje, kriju ostavljenu hranu, a ako jedu, onda traže niskokaloričnu hranu, pretjeruju s gimnastikom

Prisutan je nerazuman strah od debljanja. Health

Piše: Z. Karić

17.11.2022

Poremećaji hranjenja u adolescentnoj dobi kao što su anoreksija nervoza i bulimija obilježeni su teškim smetnjama u prehrambenim navikama i ponašanju. Anoreksija nervoza je stanje voljnog prestanka uzimanja hrane i gubitka težine od 15 do 20 posto od prijašnje. Češća je kod djevojčica nego u dječaka, kazala je mr. sci. prim. dr. Jasminka Smlatić-Muhadžić, specijalista pedijatar.


Prvi simptomi

- Učestalost među adolescentima je 1:100-250. Dob prvih simptoma je 14 do 18 godina. U posljednjim desetljećima broj anoreksične djece raste. Kod anoreksične djece prisutni su nerazuman strah od debljanja i odbijanje održavanja minimalne, normalne tjelesne težine koja zbog mršavljenja bude manja od 85 posto od očekivane za visinu, a kod djevojčica se javlja i amenoreja (prestanak menstruacije) - rekla je dr. Smlatić-Muhadžić.

Djeca s anoreksijom su vesela, vedra, živahna, a prema činu hranjenja ponašaju se čudno, namjerno izazivaju povraćanje, kriju ostavljenu hranu svugdje po kući, a ako jedu, onda traže niskokaloričnu hranu, pretjeruju s gimnastikom kako bi izgubili na težini, uzimaju čajeve i tablete za mršavljenje.


Dr. Smlatić-Muhadžić: Češća je kod djevojčica. Avaz

- Uzrok anoreksije je dubok psihički poremećaj u percepciji oblika vlastitog tijela i tjelesne mase. Djeca koja obole su najčešće uzorna djeca, najbolji đaci, perfekcionisti, često slabijeg samopouzdanja, obično iz porodica u kojima su roditelji prezaštitnički postavljeni i iz dobro situiranih porodica te mnogo češće u urbanim sredinama. Anoreksija je najzastupljenija u sredinama u kojima je vitkost preduvjet privlačnosti - navodi pedijatrica.


Teške komplikacije

Tok bolesti je različit, nekad dolazi do spontanog prestanka anoreksije, a nekad je potrebno liječenje. U 5 do 21 posto slučajeva anoreksija je dovela do teških komplikacija ili smrtnog ishoda.

- Komplikacije koje može izazvati anoreksija su usporen rad srca, poremećaj srčanog ritma, pad krvnog pritiska, sniženje tjelesne temperature, nepodnošenje hladnoće, pad šećera u krvi, povišenje holesterola u krvi, neravnoteža elektrolita, smanjenje broja bijelih krvnih zrnaca, hormonalni poremećaj. Teški elektrolitski poremećaji, uz srčane aritmije, uzrok su smrtnog ishoda u fazi oporavka od anoreksije - upozorava dr. Smlatić-Muhadžić.Z. KARIĆ

Liječenje je dugotrajno

Liječenje obuhvata dijetalne mjere i psihoterapiju s uključenjem roditelja. U liječenju anoreksije postavljaju se tri osnovna cilja. Prvi je normaliziranje tjelesnog zdravlja i uhranjenosti. To se mora provoditi u bolnici postepeno, jer nisu rijetki smrtni slučajevi zbog zatajenja srca u neoprezno vođenoj fazi realimentacije (povratak normalnoj ishrani). Drugi je vraćanje normalnih prehrambenih navika, a treći je psihoterapijski tretman bolesnika i rad s porodicom. Liječenje je dugotrajno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.