KORISNO

Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom: Soja pomaže kod snižavanja holesterola

Britanska zdravstvena organizacija ju je ocijenila kao ”savršenom namirnicom” za zdrave krvne sudove

Savršena namirnica za zdrave krvne sudove. ETimes

Z. K.

26.12.2022

Holesterol je potreban našem organizmu u određenim količinama. Ima bitnu ulogu u procesu varenja, proizvodnji hormona i vitamina D. Ovaj element se, uglavnom, nalazi u hrani životinjskog porijekla, ali i u našim ćelijama.

Međutim, ukoliko premašuje dozvoljene vrijednosti, može biti izuzetno opasan po naše zdravlje. Višak holesterola ima tendenciju da se zalijepi za unutrašnje zidove krvnih sudova, što može prouzrokovati bolesti poput povišenog krvnog pritiska, ateroskloroze, srčanog oboljenja, oboljenja bubrega itd.

Holesterol se stvara u jetri, a njegova koncentracija u krvi najviše je povezana sa načinom ishrane. Povišene vrijednosti LDL holesterola najvećim dijelom su uzrokovane nepravilnom ishranom i stresom.

Jedna namirnica pokazala se posebno značajnom kada je snižavanje lošeg holesterola u pitanju. Britanska zdravstvena organizacija ju je ocijenila kao  ”savršenom namirnicom” za zdrave krvne sudove. To je soja. Najnovije sprovede studije su pokazale da soja može da smanji nivo lošeg holesterola za 3 posto. Naučni časopis The Journal of Nutrition objavio je 2019. rezultate ovog istraživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.