ISTRAŽIVANJA

Pred spavanje izbjegavajte tešku i kaloričnu hranu

U istraživanju učestvovalo je 24 ispitanika starosti od 20 do 55 godina

Namirnice za bolji san. Ohwellbeing

Z. K.

14.2.2023

Sve su češći problemi sa snom, što je posljedica stresa, neadekvatne i neredovne ishrane, ali i drugih faktora. Savjetuje se da pred spavanje izbjegavate tešku i kaloričnu hranu, ali pojedini stručnjaci smatraju da bi bilo poželjno pojesti dvije voćke, a to su višnja i kivi.

Pozitivan utjecaj

Naučni časopis „Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition“ istakao je benefite konzumiranja kivija. Naime, ovo voće sadrži korisna jedinjenja, među kojima su i antioksidansi i serotonin, koji povoljno utječu na san.

U tom istraživanju učestvovalo je 24 ispitanika starosti od 20 do 55 godina. Svi oni su konzumirali kivi sat prije odlaska na spavanje svake večeri tokom četiri sedmice. Nakon toga rezultati su pokazali da su brže utonuli u san nego inače.

- Ukupno vrijeme spavanja i efikasnost spavanja značajno su povećani - tvrde autori studije.

Oni su istakli da je potrebno vršiti dalja istraživanja kojima bi potvrdili svoje tvrdnje.

Osim kivija, postoje i druge namirnice koje mogu pozitivno utjecati na san.

Kiseli sok

- Tu su i tamno lisnato povrće, banane, orašasti plodovi, sjemenke, citrusi, paradajz i cjelovite žitarice. Hrana s visokim sadržajem kalcija pomaže u povećanju nivoa melatonina - smatra klinički psiholog Majkl Breus (Michael Breus).

Pored kivija, pojedini stručnjaci ističu i blagotvorno dejstvo višnje. U jednoj studiji koju je sproveo Univerzitet Louisiana State, kiseli sok od višnje produžio je vrijeme spavanja za 84 minuta kod starijih osoba koje pate od insomnije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.