OBRATITE PAŽNJU

Stanje koje utječe na pojavu bolesti srca

Ako dovedete težinu u normalu, spriječit ćete ove promjene i slabljenje veza između kolagenih vlakana, koja omogućavaju lakše funkcioniranje

Gojazne osobe imaju povećan rizik od nastanka preloma. Kauvery hospital

Z. K.

22.3.2023

Sve iznad 10 posto od idealne tjelesne težine vodi se kao gojaznost, a ovo stanje utječe na pojavu bolesti srca i krvnih sudova, pad imunog sistema, sklonosti ka infekcijama, na probleme s organima za varenje, otežano disanje, kod žena dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa i steriliteta.

Povećan rizik

- Gojazne osobe imaju povećan rizik od nastanka preloma, što je posljedica izmjenjenog kvaliteta kostiju, veće nestabilnosti i veće sile udarca prilikom pada. Debljina je najčešće udružena s povećanim rizikom od nastanka preloma nadlaktice, zgloba ramena, natkolenice i skočnog zgloba.

- Kliničku sliku gojaznosti karakteriziraju i kalcifikacijske promjene na krvnim sudovima i mekim tkivima oko kostiju i zglobova, kao i mišićna slabost. Ako dovedete težinu u normalu, spriječit ćete ove promjene i slabljenje veza između kolagenih vlakana, koja omogućavaju lakše funkcioniranje.

- Usljed velike težine, promjene na kostima i zglobovima ne mogu proći bez jakih bolova. Slabljenjem ćete izbjeći gutanje ogromnih količina lijekova i odlazak kod fizioterapeuta.

Manjak vitamina D

- Gojaznost često prate dijabetes, sekundarni hiperparatireoidizam - bubreg tad slabi i usporeno izlučuje fosfate, što dovodi do smanjenja nivoa kalcija i manjka vitamina D.

Sve to utječe na oštećenje mišića i zglobne hrskavice pa će biti neophodno uzimati i suplemente po preporuci ljekara, umjesto da mršavljenjem umanjite rizik od oboljevanja, sačuvate i zdravlje i novac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.