NE IGNORIRAJTE

Podrigivanje može ukazivati na teško oboljenje

Medicinskoj sestri s Floride dijagnosticirano već u 20-ima

Rak debelog i završnog crijeva veoma je česta zloćudna bolest. Printscreen

E. Ag.

3.5.2023

Rak debelog i završnog crijeva veoma je česta zloćudna bolest, a pretežno pogađa osobe starije životne dobi.

Međutim, rak debelog crijeva jednoj medicinskoj sestri s Floride dijagnosticiran je već u 20-ima. Bejli Mekbrin (Bailey McBreen) neko je vrijeme osjećala neobičan simptom koji je ignorirala i tek je kasnije otkrila kako je on bio uzrokovan nedijagnosticiranim rakom u kasnom stadiju. Kako donosi britanski „Daily Mail“, mjesecima je podrigivala, ali to nije doživljavala kao nešto alarmantno.

Bavila se sportom

Ali, nakon što je počela osjećati refluks i neugodnu žgaravicu koja joj je onemogućavala normalno funkcioniranje, otišla je na pregled te joj je dijagnosticiran karcinom debelog crijeva. S obzirom na to da je vodila zdrav život i bavila se sportom, dijagnoza ju je šokirala.

Svoju je priču, kako kaže, podijelila da apelira na sve one koji zanemaruju podrigivanje kao simptom zloćudne bolesti. Iako se ono kao znak raka može činiti bizarnim, rak debelog crijeva može uzrokovati opstrukcije u probavnom traktu, što dovodi do viška plinova, objašnjavaju liječnici.

Promjena u navikama 

Kako donosi CDC, najčešći simptomi raka debelog crijeva podrazumijevaju promjenu u navikama pražnjenja crijeva, krv u stolici, proljev, zatvor ili grčeve u trbuhu te neobjašnjiv gubitak tjelesne težine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.