PROVEDENA ISPITIVANJA

Zašto nas na promjenu vremena bole stare povrede

Cjelokupni naučni rad zasniva se na subjektivnom doživljaju bola ispitanika

Promjena u atmosferskom pritisku može i da poveća, ali i da smanji bol. Printscreen

E. Ag.

19.6.2023

Mnogi ljudi imaju "ličnu prognozu" koja ih obavještava da će doći do promjene vremena. Međutim, koliko god da ovo djeluje kao prednost – najčešće je veoma neprijatno.

Osjećaj bola na mjestima gdje ste se ranije povrijedili čest je pokazatelj promjene vremena. Ali zašto se to dešava?

Svojevrstan fenomen

Naučnici imaju odgovor na pitanje – kako možemo osjetiti promjenu vremena, i to u dijelovima tijela koje smo povređivali ranije. Naime, riječ je o svojevrsnom fenomenu.

Ova pojava se proučava od početka prošlog stoljeća, a naučnici su došli do različitih zaključaka.

Još u doba stare Grčke govorilo se o bolovima u određenim dijelovima tijela pri promjeni vremena. Pošto ljude ovaj problem muči tako dugo, naučnici su istraživali ovu temu i došli do jednostavnog objašnjenja.

Pad atmosferskog pritiska

Veza između bola i promjene vremena leži u padu atmosferskog pritiska koji uzrokuje širenje mekog tkiva i tečnosti u zglobovima i na taj način nadražuje nerve, čime se prouzrokuje osjećaj bola. To je tipično za artritisne zglobove ili za zglobove koji su bili povređivani.

Prema nekim istraživanjima, promjena u atmosferskom pritisku može i da poveća, ali i da smanji bol. Naučnici su istraživali i utjecaj temperature i vlažnosti zraka na povrijeđene dijelove tijela i bol, ali se nije došlo do konkretnih podataka.

Pri izučavanju ovog fenomena dolazi se do prepreka iz jednog jednostavnog razloga – cjelokupni naučni rad zasniva se na subjektivnom doživljaju bola ispitanika koji učestvuju u istraživanju, zbog čega se teško može doći do preciznih rezultata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.