OBJAŠNJAVAJU PEDIJATRI

Tri stvari koje najviše oslabljuju imunitet djeteta

Roditelji često nisu svjesni da i njihova djeca mogu biti pod stresom

Tri stvari koje najviše oslabljuju imunitet djeteta. Printscreen

H. J. I.

1.7.2023

Kako objašnjavaju pedijatri, jačanje imuniteta kod djeteta od iznimne je važnosti kako bi se zaštitilo od potencijalnih bolesti i zaraza. Isto tako, naglašavaju kako je važno voditi računa i o stvarima koje dokazano oslabljuju imunitet naših mališana, a radi se o sljedeće tri stvari.

Pretjerana konzumacija šećera

Znamo da šećer nije dobar za djecu, a toga su naročito svjesni roditelji koji znaju kako previše slatkoga može promijeniti njihovo ponašanje. No šećer može imati i negativan učinak na njihov imunološki sistem. Studije pokazuju da visok unos šećera može oslabiti imunitet djeteta u roku samo nekoliko sati nakon konzumacije. Ako dijete redovno konzumira velike količine šećera, njegovo tijelo podložnije je virusima i bakterijama te je veća vjerovatnoća da će se razboljeti.

Povišen nivo stresa

Roditelji često nisu svjesni da i njihova djeca mogu biti pod stresom. Svađa s prijateljima, školske obaveze, promjena škole, selidba, razvod roditelja... Sve su to stvari koje kod naših mališana mogu uzrokovati popriličan stres. Pedijatri objašnjavaju da, kada je dijete pod stresom, dolazi do povećanja kortizola u njegovom organizmu. Dakle, kada stres udari, ovaj hormon će povući hranjive tvari iz imunološkog sistema te će dijete biti sklonije bolestima.

Provođenje premalo vremena na otvorenom

Djeca u zatvorenom prostoru provode više vremena nego ikad prije, a to negativno utječe na njihov imunitet. Naime, izlaganje dnevnom svjetlu potrebno je za stvaranje vitamina D koji dokazano jača imunološku funkciju našeg tijela. Što dijete više vremena provodi na otvorenom, njegov će imunitet postajati sve jači i uravnoteženiji, objašnjavaju pedijatri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.