KORISNI SAVJETI

Ljetni vodič: Kako se najučinkovitije zaštititi od komaraca i uživati na otvorenom

S obzirom na to da komarci mogu prenositi različite bolesti, važno je znati kako se najefikasnije zaštititi od njih

Komarci su najaktivniji tijekom sumraka i zore. Facebook

30.7.2023

Ljeto je vrijeme za uživanje na otvorenom, ali i vrijeme kada nas komarci mogu znatno omesti i učiniti boravak na otvorenom manje ugodnim. S obzirom na to da komarci mogu prenositi različite bolesti, važno je znati kako se najefikasnije zaštititi od njih. Evo nekoliko korisnih savjeta kako biste se mogli zaštititi od komaraca tokom ljeta.

Koristite repelente protiv komaraca

Kada planirate boravak na otvorenom, nanesite repelent protiv komaraca na svoju kožu. Repelenti s aktivnim sastojcima poput DEET-a, picaridina ili IR3535 su najučinkovitiji. Pazite da slijedite upute proizvođača prilikom nanošenja i izbjegavajte nanošenje repelenta na oštećenu kožu ili otvorene rane.

Nosite svijetle boje odjeće

Komarci imaju tendenciju da više privlače tamnije boje odjeće, pa će nošenje svijetlih boja pomoći da ih odbijete.

Pokrijte kožu

Kada se nalazite na mjestima gdje je prisutan veći broj komaraca, pokušajte što više kože pokriti odjećom. Nošenje dugih rukava i hlača može pomoći u smanjenju izloženosti komarcima.

Koristite mreže protiv komaraca

Ako boravite u kući, kampirate ili spavate na otvorenom, postavite mreže protiv komaraca na prozore i vrata kako biste spriječili njihov ulazak.

Izbjegavajte boravak na otvorenom u sumrak i zoru

Komarci su najaktivniji tijekom sumraka i zore. Ako je moguće, izbjegavajte boravak na otvorenom u tim razdobljima kada je vjerovatnost njihovog napada veća.

Održavajte okoliš

Redovno provjeravajte svoje dvorište ili okoliš gdje boravite na prisutnost stajaćih voda. Komarci se najviše razmnožavaju u takvim uvjetima. Praznite posude, pokrijte bačve s vodom i izbjegavajte zadržavanje vode na različitim površinama.

Koristite elektronske repelente

Na tržištu postoje elektronski uređaji koji koriste ultrazvuk ili mirise kako bi odbijali komarce. Neki od tih uređaja mogu biti korisni u smanjenju broja komaraca u vašem okolišu.

Upotrebljavajte ventilatore

Komarci su slabi letači, pa korištenje ventilatora u prostorijama može ih održavati podalje od vas jer ne vole jak protok zraka.

Važno je napomenuti da nijedna metoda nije 100 posto učinkovita u zaštiti od komaraca, ali kombinacija više metoda može značajno smanjiti njihovu prisutnost i mogućnost uboda. Redovito primjenjujte ove savjete kako biste uživali u ljetnim aktivnostima bez neugodnih ometanja komaraca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.