ŠTETNE POSLJEDICE

Šta se dešava u organizmu kada konzumirate jednu čašu alkohola dnevno

Visok krvni pritisak opterećuje srce i krvne sudove, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući srčane i moždane udare

Studija dodatno naglašava značaj smanjenja konzumacije alkohola. Facebook

E. Ag.

13.8.2023

Rezultati nove studije koja istražuje utjecaj alkohola na krvni pritisak upozoravaju na štetne posljedice čak i kada je umjerena konzumacija u pitanju, prenosi njemačka novinska agencija Dpa.

Naučnici su iznenađeni otkrićem da čak i jedno alkoholno piće dnevno može dovesti do povećanja krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak opterećuje srce i krvne sudove, što može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, uključujući srčane i moždane udare, kao i vaskularnu demenciju. Iako postoje lijekovi za regulaciju pritiska, promjene u načinu života, kao što su vježbanje, gubitak težine i smanjenje unosa alkohola, kofeina i soli, mogu doprinijeti smanjenju rizika, prenosi 24sedam.rs.

Studija, objavljena u časopisu „American Heart Association Hipertension“, analizirala je podatke iz sedam međunarodnih studija o konzumiranju alkohola i visokom krvnom pritisku. Više od 19.548 ispitanika iz SAD, Južne Koreje i Japana praćeno je pet godina, a rezultati pokazuju da čak i oni koji piju jedno alkoholno piće dnevno imaju viši krvni pritisak u poređenju s apstinentima.

Ova studija dodatno naglašava značaj smanjenja konzumacije alkohola za očuvanje zdravlja srca i krvnih sudova.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.