LOŠA NAVIKA

Dermatolozi otkrivaju zašto ne bismo smjeli prati lice pod tušem

vruća voda može izazvati iritaciju koja može biti naročito štetna za osjetljivu kožu

Bakterije u kupaonici mogu povećati rizik od infekcije. Loreal

E. Ag.

19.9.2023

Iako je poželjno oprati svaki dio našeg tijela kada se nalazimo pod tušem, mnogi dermatolozi bi se složili s time kako lice nije jedno od njih. Kako prenosi Healthline, pranje lica pod tušem ima mnogo negativnih strana i zapravo može štetiti zdravlju naše kože, a evo i zašto.

Dermatolozi naglašavaju kako vruća voda kojom se često tuširamo može ukloniti prirodna ulja na koži našeg lica koja je održavaju hidratiziranom, elastičnom i sjajnom. Tada je ona sklonija isušivanju, a često se znaju javiti i neugodne nuspojave kao što je svrbež, iritacija ili crvenilo. Kod nekih se ljudi također javlja i osip, prenosi Index.hr.

Osim toga, vruća voda može izazvati iritaciju koja može biti naročito štetna za osjetljivu kožu, a to može pogoršati zdravlje kože i dovesti do pojave prištića ili akni. Dermatolozi dodaju kako treba uzeti u obzir i kupaonske bakterije. Neki od njih tako upozoravaju da pranje lica pod tušem izlaže našu kožu svim potencijalnim bakterijama koje se prenose zrakom.

Iako povremeno pranje lica pod tušem neće ozbiljno naštetiti zdravlju našeg lica, ipak upozoravaju da bismo isto trebali izbjegavati kada je to moguće.

- Najveći rizik je vruća voda koja zaista dehidrira kožu, dok toplina od vruće vode i pare koje se stvaraju mogu proširiti i popucati osjetljive krvne žile u koži. Bakterije u kupaonici mogu povećati rizik od infekcije, ali i dalje nema naučnih dokaza koji bi poduprli bilo koju od ovih tvrdnji - kaže Ajvi Li (Ivy Lee), certificirana dermatologinja iz Kalifornije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.