OBRATITE PAŽNJU

Ove namirnice vam se "igraju" s hormonima: Izbacite ih iz ishrane što prije

Stanje koje pogađa sve veći broj žena

Iz ishrane najprije trebalo izbaciti bijelo brašno, bijelu rižu, peciva, tjestenine i slatkiše sa rafinisanim šećerom. Facebook

E. Ag.

22.9.2023


Jedan od najčešćih zdravstvenih problema kod žena izazvan je problemima s lučenjem hormona. Hormonska nesrazmjera je stanje koje pogađa sve veći broj žena i glavni je uzrok mnogih ženskih bolesti.

Iako neki simptomi hormonskog nesklada mogu biti vrlo izraženi, pojedine žene se suočavaju s mnogo problema dok im ne otkriju pravi razlog. Tada se ispostavi da organizam ne luči dovoljno (ili luči previše) hormona koji su ključni za dobro zdravlje žene.

Koji su simptomi hormonske neravnoteže

Sve te hormone proizvode žlijezde s unutrašnjim lučenjem: hipofiza, pankreas, tiroidna žlijezda, nadbubrežne žlijezde i jajnici. Previše visoki ili niski nivoi hormona kao što su estrogen, progesteron, muški spolni hormon, inzulin, adrenalin i kortizol direktno utječu na rad cijelog organizma i s vremenom mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Kako onda da znate koji su simptomi hormonske neravnoteže? Neki od najčešćih pokazatelja mogu biti:

- neredovni ciklusi

- promjene u apetitu

- anksioznost i depresija

- naglo gojenje ili gubljenje na težini

- smanjeni libido

- nesanica

- umor

- problemi sa varenjem

- pojava akni

- neplodnost.

Koji simptomi će biti najizraženiji, zavisi i od hormona koji nisu u adekvatnoj ravnoteži. Za pojedina stanja uzrokovana hormonskom neravnotežom i simptomi mogu biti veoma različiti, ali je ipak moguće prepoznati neke specifične pokazatelje.

Promjene u apetitu i višak kilograma 

Nedostatak estrogena najčešće izaziva simptome kao što su neredovne menstruacije, česte promjene raspoloženja, otežano pamćenje, bolovi u zglobovima, naglo povećanje kilaže, nesanica i manjak seksualnog nagona.

Povišeni estrogen utječe na promjene apetita, variranje u tjelesnoj težini i usporavanje metabolizma. Također se mogu javiti problemi sa spavanjem, a visok nivo estrogena može dovesti i do endometrioze.

Promjene u apetitu i višak kilograma mogu biti i znak da u organizmu postoji problem sa regulisanjem inzulina. Često se kod ovih osoba javljaju povećani zamor i suhoća usta, a u težim slučajevima i problemi sa vidom i oštećenje nerava.

Progesteron je, pored estrogena, drugi najvažniji ženski hormon. Problemi sa lučenjem progesterona dovode do neredovnih mjesečnih ciklusa, a kod žena u drugom stanju i do preranog porođaja i spontanog pobačaja.

Visok nivo muškog spolnog hormona se prepoznaje po pojačanoj maljavosti, prekomjernom znojenju, problemima sa aknama, suhoj koži i smanjenoj seksualnoj želji.

Također, pojačano lučenje muških hormona može upućivati i na sindrom policističnih jajnika. Riječ je o stanju koje, ako se ne liječi pravilno, može izazvati neplodnost, ali i neke druge ozbiljne bolesti kao što je dijabetes.

Smanjeno lučenje hormona štitne žlijezde također dovodi do pojave različitih simptoma kao što su gojaznost, usporeni metabolizam, problemi sa varenjem, nervoza, razdražljivost i pojačano zamaranje.

Glavni "neprijatelji“ hormona su prije svega namirnice bogate ugljikohidratima i šećerom. Facebook

Reguliranje hormona na prirodan način

Dobra vijest je da se hormonska neusklađenost može uspješno liječiti. Iako terapija zavisi od konkretnog uzroka (tačnije, od onih hormona koji nisu u ravnoteži), sve veći broj žena se okreće prirodnim lijekovima. Regulisanje hormona na prirodan način ujedno je idealno rješenje koje, pored ublažavanja simptoma, s vremenom dovodi u balans cijeli organizam.

Ipak, prije toga je važno odrediti pravu dijagnozu i prihvatiti preporuke ljekara. Ginekolog će procijeniti da li je potrebna terapija lijekovima i savketovati promjenu stila života i loših životnih navika.

To je i najvažniji uslov da bi regulisanje hormona na prirodan način dalo dobre rezultate. Nažalost, postoje određeni uzroci na koje ne možemo da utječemo, kao što su genetski faktori ili porodična historija bolesti. Ono što jeste pod našom kontrolom svakako je promjena životnog stila, odnosno usvajanje zdravih navika u ishrani, fizička aktivnost i redukovanje stresa.

Glavni "neprijatelji“ hormona su prije svega namirnice bogate ugljikohidratima i šećerom. Zato bi iz ishrane najprije trebalo izbaciti bijelo brašno, bijelu rižu, peciva, tjestenine i slatkiše sa rafinisanim šećerom.

Umjesto njih odaberite žitarice od cijelog zrna, integralnu rižu, kao i peciva i tjesteninu od integralnog brašna.

Imajte u vidu da velike količine šećera sadrži i industrijski prerađena hrana i gazirani sokovi. Njih zamijenite zdravim alternativama kao što su sokovi od svježe cijeđenog voća i povrća, prenosi B92.

Rafinisana ulja (suncokretovo, sojino i kukuruzno) bi također trebalo izbjegavati i umjesto njih koristiti maslinovo, kokosovo i laneno ulje. Mlijeko i mliječni proizvodi, pogotovo ako sadrže vještačke hormone i antibiotike, kod žena mogu izazvati povećanje nivoa muških hormona. Njih je dobro zamijeniti bademovim, rižinim ili kokosovim mlijekom.

Od svih zdravih namirnica, voće i povrće bi u vašem jelovniku trebalo da bude najzastupljenije. Ono sadrži vitamine, vlakna i antioksidanse neophodne za pravilno lučenje hormona. Birajte voće i povrće koje nije tretirano pesticidima i drugim štetnim otrovima, jer i oni mogu poremetiti pravilan rad hormona. Također, ako imate povišeni nivo estrogena, ne bi trebalo da jedete pasulj i grašak.

Dragocjena pomoć prirode u liječenju hormonskog nesklada

Ako patite od hormonskog nesklada, na vašem meniju bi trebalo da se nađu i sljedeći sastojci:

- zdrave masnoće

- ljekovito bilje

- morske alge

- peršun

- kantarion

- kopriva

- neven

- crvena malina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.