TOPLI I UKUSNI

Ljekari preporučuju ove napitke za jačanje imuniteta tokom zime

Važno ih je konzumirati umjereno

Topla voda s limunom ima niz prednosti za zdravlje. Instagram

E. Ag.

5.1.2024


Hladna, zimska atmosfera izaziva potrebu za toplinom i udobnošću. Kako temperatura pada, topla pića postaju ugodno rješenje protiv zimske hladnoće. Zato su zdravstveni stručnjaci sastavili popis primamljivih toplih napitaka koji ne samo da štite od zimske hladnoće već nude i niz zdravstvenih prednosti.

Kafa s cimetom

Kafa s dodatkom cimeta služi kao okrepljujući napitak koji sjedinjuje kofein u kafi s antioksidativnim prednostima cimeta. Ovaj moćni napitak pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i upale te poboljšava naše zdravlje u hladnoj sezoni.

Biljni čajevi

Za one koji traže alternative bez kofeina, biljni čajevi, kao što su metvica i čaj od đumbira, izvrstan su izbor. Oni poboljšavaju probavu i reguliraju krvni pritisak. Čaj od meda i đumbira, posebno kada se pripremi s listovima svetog bosiljka, jača imunološki sistem.

Zlatno mlijeko

Zlatno mlijeko ili mlijeko od kurkume, sa svojim protuupalnim svojstvima, idealno je za ublažavanje upale grla i prehlade. Veganska alternativa može se napraviti od orašastih plodova i sjemenki.

Topla voda s limunom

Topla voda s limunom ima niz prednosti za zdravlje: učinkovita je za hidraciju, bogata je vitaminom C, podržava probavu, potiče detoksikaciju te može blago ubrzati metabolizam. Mnogima je topla voda s limunom važan dio jutarnje rutine.

Iako ova pića nude mnoštvo zdravstvenih dobrobiti, važno ih je konzumirati umjereno. Preporučljivo je posavjetovati se s ljekarom prije nego što uvrstimo ta pića u svoju rutinu, piše Index.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.