REZULTATI STUDIJE

Osobe čije su majke pušile cigarete tokom trudnoće u većem riziku od dijabetesa

Proučavanje obuhvatilo 476.000 odraslih ljudi

Najvećem riziku ipak su izložene osobe koje su počele da puše dok su bile adolescenti. Facebook

E. Ag.

22.3.2024

Osobe čije su majke bile pušači i uživale u duhanu tokom trudnoće imaju 22 posto veće izglede da boluju od dijabetesa tipa 2, zaključci su istraživanja predstavljenog na skupu naučnika epidemiologa i kardiologa Američke asocijacije za bolesti srca, održanog u Čikagu.

35 posto

Na istom skupu saopćeno je da odrasle osobe koje su podlegle navici pušenja imaju čak 35 posto veće izglede oboljenja od te vrste dijabetesa u odnosu na nepušače.

Rezultati proučavanja u ovoj oblasti, koje je obuhvatilo 476.000 odraslih čiji su zdravstveni podaci dobiveni iz biobanke Velike Britanije, ukazuju na uzročno-posljedičnu vezu između uživanja duhana i oboljenja od dijabetesa tipa 2, uz naznaku da su osobe koje su počele da puše duhan kao adolescenti izložene riziku ove vrste šećerne bolesti za 57 posto više nego one koje nemaju kontakt s nikotinom, piše Euronews.rs. 

Jedan od autora ovog istraživanja prof. dr. Viktor Venc Zong kaže da pušači čije su majke konzumirale duhan u vrijeme trudnoće i koji imaju i genetsku predispozicije, imaju više od tri puta veće izglede da se razbole od dijabetesa tipa 2 u odnosu na nepušače.

Najvećem riziku ipak su izložene osobe koje su počele da puše dok su bile adolescenti u periodu od pet do 14 godina starosti. Vjerovatnoća da se ovi uživaoci duhana razbole od dijabetesa u kasnijim godinama života, u odnosu na nepušače, veća je za čitavih 639 posto.

Ipak oni koji su počeli da puše kao adolescenti, ukoliko ostave cigarete, imaju zdrav životni stil, prije svega adekvatnu ishranu, mogu značajno da umanje mogućnost bolovanja od dijabetesa, tvrdi Zong.

Najveći broj tinejdžera

Prema raspoloživim statističkim i zdravstvenim podacima, u svijetu u cigaretama ili drugim duhanskim proizvodima uživa 50 miliona mladih uzrasta od 13 do 15 godina.

Adolescenti najviše puše u razvijenim zemljama svijeta, i to 27,7 posto mladića i 19,4 posto djevojaka.

Najveći broj tinejdžera, njih 32,5 posto, puši na Palau arhipelagu u Mikroneziji, a odmah zatim, po broju mladih uživalaca duhana slede Bugarska i Rumunija, sa po 32 posto adolescenata pušača. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.