OBJAVIO VIDEO

Ljekar upozorava da se ne pije voda iz plastičnih flaša, posebno po vrućini

Uprava za hranu i lijekove kaže da ne treba dizati paniku

Savjetovao je korištenje flaša za višekratnu upotrebu od nehrđajućeg čelika. Facebook

E. Ag.

9.6.2024

Plastične flaše sadrže nanoplastiku koja se zadržava u tijelu i povezuje s teškim bolestima, upozorava doktor Saurab Set iz Kalifornije. On je ukazao na studiju koja je utvrdila da prosječna plastična flaša vode koja se prodaje u Americi sadrži 240.000 komada ovih čestica.

Kakve flaše treba koristiti

U videu koji je objavio na svom TikToku, gastroenterolog je rekao:

- Prestanite da pijete vodu iz plastične flaše za vodu. Te čestice mogu prodrijeti u ljudske ćelije, ući u krvotok i sve organe.

Umjesto toga, savjetovao je korištenje flaša za višekratnu upotrebu od nehrđajućeg čelika. Ljekar je istakao da je najštetnije piti vodu iz plastične faše kada su vrućine.

@doctorsethimd The risk of Plastic Water Bottles 🤯 I Harvard Trained Doctor Explains #heart #health #plastic #medicaltiktok ♬ original sound - Doctor Sethi

- Vrućina uzrokuje da se još više ispušta mikroplastika u flašu s vodom.

Istraživanja pokazala da su opasne

Studija objavljena 2023. godine, koristila je biološke modele i biomarkere za određivanje otrovnih djelovanja nanočestica kada se konzumiraju. Istraživači iz Velike Britanije otkrili su da mogu uzrokovati oksidacioni stres, oštetiti DNK i potaći upalne reakcije koji su povezani s nastankom najtežih bolesti.

Iz američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) izjavili su za „Dejli mejl“ da ne treba praviti paniku oko flaširane vode. Agencija nije upoznata s naučnim dokazima koji bi mogli da zabrinu potrošače zbog potencijalnog nivoa kontaminacije mikroplastikom ili nanoplastikom u hrani, uključujući vodu u plastičnim flašama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.