AUTO-MOTO

Vrhunac luksuza: Rolls-Royce predstavio novi Phantom osme generacije

Avaz.ba

29.7.2017

Rolls-Royce u Londonu je nedavno predstavio novi Phantom osme generacije!

Nova zvijer Phantom VIII dolazi s potpuno novom platformom, koja će biti osnov za sve buduće modele ovog proizvođača - naredni Dawn kabriolet, Ghost salon, Wraith kupe i terenac Cullinan.

Novi Phantom znatno je lakši, ali i snažniji od prethodnog modela, a dolazi s pogonom na sva četiri točka. To prati i nova tehnologija, pa će vožnja biti glatka i "laganija" nego do sad, zahvaljujući sistemu kamera integriranih u prednje staklo.

Te kamere skeniraju put i prilagođavaju brzinu uslovima na putu, pod uslovom da ne vozite brže od 100 km/h.

Unutrašnjost je, kao i uvijek kad su Rolls-Royceovi modeli u pitanju, dovedena do savršenstva.

U zadnjem dijelu zadržan je art deco stil, priručni stočići i TV ekrani su sakriveni i "pojavljuju se" pritiskom na dugme, a ormarić s pićem, čaše za viski i šampanjac, kao i rashladna kutija smješteni su u novoj, središnjoj konzoli.

Sjedišta i nasloni za ruke se, naravno griju ili hlade, a zadnja sjedišta su malo iskošena ka unutra, da bi oni koji sjede pozadi mogli neometano da razgovaraju a da pri tom ne moraju da "istegnu vrat", navode iz kompanije.

Komandna tabla je redizajnirana, pa je sad ispred vozača TFT ekran od 12,3 inča, na kojem se očitavaju brzina, potrošnja goriva, temperatura, kao i satelitska navigacija.

Ispod haube "prede" V-12 motor od 6,5 litara, uz dva turbopunjača, od 563 konjske snage, uparen s automatskim mjenjačem, prenosi Forbes.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.