EKSLUZIVNI MODEL

Rolls-Royce predstavio posljednji V12 kupe

Planirana je proizvodnja samo 12 primjeraka

Rolls-Royce: Prodali svih 12 primjeraka. Rolls-Royce

N. D.

22.3.2023

Predstavljen je novi Rolls-Royce Black Badge Wraith Black Arrow – posljednji kupe sa V12 motorom ove britanske marke, a svi budući će biti samo električni. Planirana je proizvodnja samo 12 primjeraka, pa je ekskluzivnost zagarantovana.

Deceniju star Wraith je tokom svog životnog vijeka imao isti 6,6-litarski V12 sa 614KS. Black Badge je dobio dva turba i dodatnih 70Nm obrtnog momenta od 2016. godine. Specijalno izdanje Black Arrow je bazirano na modelu Black Badge i na poklopcu motora nalazi se žuta pločica sa natpisom „Final Coupe Collection“.

Promjene nisu ograničene na suptilne izmjene na motoru. Boja karoserije je mješavina Celebration Silver napred i Black Diamond pozadi. Rolls-Royce navodi da je bilo potrebno 18 mjeseci testiranja i razvoja prije nego što su postigli željeni rezultat i da je to jedna od najsloženijih završnih obrada koje je kompanija napravila.

Nove boje u unutrašnjosti. Rolls-Royce

Rolls-Royce je unaprijedio unutrašnjost novim bojama i dekoracijama. Sjedišta, upravljač, kontrolna tabla i obloge na vratima dobili su svjetlo žutu obradu sa samim sjedištima prekrivenim novom „klub kožom“ koja nudi još veći sjaj u kontrastu sa crnom unutrašnjosti. Na ploči se nalaze i jedinstveni umjetnički prikazi V12 motora.

Crna strijela odaje počast prošlosti ove marke. Davne 1938. godine, kapetan Džordž Ejston je postavio rekord u kopnenoj brzini od 575,3km/h sa Thunderbolt mašinom od sedam tona, osam točkova i dva Rolls-Royce V12 motora. Sat na ploči novog specijalnog modela ima upisano 357,497 milja na čas ispod, a između dva zadnja naslona za glavu nalazi se strijelica sa simbolom beskonačnosti iznad nje.

Iznad putnika u automobilu je krov koji prikazuje Mliječni put sa 2.117 optičkih svjetala. Rolls-Royce kaže da je raspored isti kao na noćnom nebu iznad Bonnevila u Juti 16. septembra 1938, kada je Eiston postavio svoj rekord.

Rolls-Royce nije otkrio koliko košta Wraith Black Arrov, vjerovatno zato što je već prodao svih 12 primjeraka.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.