RAST & RAZVOJ

Postoji rješenje za ljubomoru među djecom

"Bebe i mame"

10.3.2018

Prema nekim istraživanjima, idealan razmak između dvoje djece treba biti četiri ili pet godina.

Starije dijete više nije toliko ljubomorno, zato je roditeljima lakše i imaju manje stresa. Uprkos tome, većina roditelja želi drugo dijete u što kraće vrijeme nakon prvog. Ljubomoru možete da smanjite na sljedeće načine:

* Tokom trudnoće - Recite djetetu što kasnije da je na putu beba. Samo nekoliko mjeseci za dijete znači vječnost. Pobrinite se da novosti ne sazna od nekog drugog. Nemojte najavljivati partnera za igru da ne bi došlo do prevelikog razočarenja. Uključite dijete u praktična razmišljanja: izbor imena, mjesto gdje će novorođenče spavati...

* Sedmice prije porođaja - U djetetovu svakodnevicu intenzivnije uključite tatu, baku, dedu ili prijateljicu. Najavite mu svoju odsutnost zbog boravka u bolnici u pravi čas.

* Porođaj - U porodilištu dijete ne može prisustvovati činu rođenja, ali može vas posjetiti tokom boravka u bolnici.

* Sedmice nakon prođaja - Dozvolite starijem djetetu da se opet ponaša kao beba. Ako želi da ga opet presvlačite, igrajte se sa njim. Izbjegavajte rečenice kao: "Ti si već veliki/a." Vaše dijete mora osjetiti da ljubav ne ovisi o tome koliko se zrelo ponaša. Ipak, pokušajte mu implicitno objasniti da biti veliki ima mnogo prednosti.

* Mjeseci poslije porođaja - Dozvolite djetetu da učestvuje u njezi bebe. Nemojte očekivati pravu pomoć od njega i nemojte očekivati da će odmah zavoljeti bebu. Tu i tamo bebu ostavite s tatom da možete više vremena provesti sa starijim djetetom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.