ČARI RODITELJSTVA

Bebe koje se grle su pametnije: Zašto je dodir najvažnije čulo od rođenja

Samo držanje u naručju novorođenčeta prvih sat može pomoći u normalizaciji tjelesne temperature, otkucajima srca i disanja

Treba primijeniti kontakt koža na kožu mame i bebe. Alena Ozerova

E. Ag.

7.6.2024

Ništa se ne može porediti sa osjećajem topline i zaštite koje dijete osjeća kada je zagrljeno! Čvrst zagrljaj može promijeniti svačije raspoloženje jer se osjećate voljeno, sigurno i jedinstveno.

Nauka kaže da baš taj zagrljaj djecu čini pametnijom. Od najljepšeg zagrljaja mozak djeteta se bolje razvija. Prema istraživačima, djeca koja se češće grle su pametnija.

Bebe i razvoj njihovog mozga kroz dodir

Učenje uključuje čitanje, računanje i mnoge druge procese. Počeli smo kao bebe da učimo i istražujemo dodirujući sve. Od pet čula, dodir se prvo razvija. Uz pomoć njega, novorođenče se prvo vodi u ovom novom, njemu nepoznatom svijetu. U članku u Stanford's Medicine, dr. Suzan Krou, akušer i direktor Dječije bolnice Lusil Pakard, opisuje devet instinktivnih faza razvoja odmah nakon rođenja bebe. Čim je to fizički moguće, treba primijeniti kontakt koža na kožu mame i bebe i usmjeravati bebu da doji.

Samo držanje u naručju novorođenčeta prvih sat može pomoći u normalizaciji tjelesne temperature, otkucajima srca i disanja. Također, mnoge bebe prestaju da plaču čim se nađu na mami. Istovremeno, majka oslobađa više hormona opuštanja. Ako i tata drži bebu među njima će se stvoriti duboka veza.

Prednosti masaže za bebe

Masaže za bebe mogu se primijeniti da ojačaju ove veze bebe i roditelja. Isti članak u Stanford's Medicine navodi širok spektar prednosti. Prema Maurin Mekafri, instruktoru pedijatrijske masaže u dječijoj bolnici Pakard, ove prednosti su:

- Mnogo bolji san

- Dijete je svjesnije da je voljeno i prihvaćeno

- Poboljšanje varenja

- Ubrzava se povećanje tkelesne težine

- Majka i dijete su opušteniji

- Poboljšava se neurološka funkcija kod beba

Druga studija, provedena na Univerzitetu u Vašingtonu, imala je za cilj da locira oblast mozga gdje beba registruje i „osjeća“ i „vidi“ dodir. Ova studija dokazuje da bebe mogu razlikovati stvarni fizički dodir. Studija je pokazala da do sedam mjeseci beba ne može da razumije koncept „ja“, i da je njeno tijelo odvojeno od druge osobe, pa je zato zagrljaj s mamom toliko važan za njen razvoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.