STIGLO POJAŠNJENJE

Alija Kožljak objašnjava, "jeftini spinovi ne mogu umanjiti uspjeh predsjedavajućeg"

Nekima smeta ovaj veliki uspjeh na međunarodnoj sceni, kazao je Kožljak

Kožljak: Bećirović održao brojne važne razgovore. Avaz

Alen Bajramovic

18.6.2024

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović učestvovao je na najvažnijem događaju, možda u ovoj deceniji, na Samitu o miru u Ukrajini, kojem je prisustvovalo oko 100 svjetskih lidera i predstavnika međunarodnih organizacija, kazao je za „Avaz“ profesor Alija Kožljak, savjetnik predsjedavajućeg Bećirovića. 

Upečatljiva izjava

Dodaje da je Bećirović na ovom samitu u Švicarskoj na najdostojanstveniji način predstavio BiH.

- Osim obraćanja na plenarnoj sjednici samita u Švicarskoj, pred više od 80 govornika, predsjedavajući je dao jednu od najupečatljivijih izjava, a nakon njegovog obraćanja mu je lično čestitao i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski – kazao je Kožljak.

Učešće predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića na samitu posvećenom miru u Ukrajini i susreti sa brojnim svjetskim zvaničnicima pokušavaju se potisnuti u drugi plan video snimkom na kojem se konstatira da Bećirović nije prisutan na sjednici u trenutku kada se trebao obratiti. Zanimljivo je da su, optužbama na njegov račun, brigu za imidž države BiH pokazali i mediji iz RS, među kojima i onaj sa američke crne liste.

- Dok traje plenarna sjednica, pojedini lideri daju i nacionalne izjave sa porukama sa samita, a odvijaju se i bilateralni sastanci. Tako je i predsjedavajući Predsjedništva na marginama samita održao brojne važne razgovore s ciljem jačanja savezništva s prijateljskim državama. 

Razgovarao je sa potpredsjednicom SAD-a Haris, predsjednicom Evropske komisije von der Lejen, premijerom Ujedinjenog kraljevstva Sunakom, predsjednikom Poljske Dudom, predsjednicima iz regiona i drugim brojnim zvaničnicima. Predsjedavajući Bećirović će nastaviti sa intenzivnim vanjskopolitičkim aktivnostima i novim posjetama važnim destinacijama. 

Govori pred 80 državnika

Očigledno je to problem destruktivnim snagama u BiH. Upravo to intenzivno vanjskopolitičko djelovanja i dostojanstveno i odgovorno predstavljanje države BiH. Dakle, predsjedavajući Bećirović je na vrijeme održao svoj govor u plenarnoj sali, tako da nikakva spinovanja ne mogu umanjiti taj uspjeh. Jeftini spinovi iz RS ne mogu umanjiti ovaj veliki uspjeh. Obraćanje predsjedavajućeg desilo se tačno na vrijeme, u 12.30, kada je i planirano. 

Nekima smeta ovaj veliki uspjeh na međunarodnoj sceni. Uspjeh je biti pozvan za sto za kojim se diskutuje o svjetskom miru, da govori pred 80 državnika i daje svoje ideje kako postići mir u regionu i svijetu. Možda im je zasmetalo i što se predsjedavajući Bećirović pridružio završnom komunikeu o miru u Ukrajini, zajedno sa 80 drugih država, u kojem se poziva da se na bilo koji način spriječi upotreba nuklearnog oružja i da je mir u svijetu važniji od svega – ističe Kožljak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.