BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

Goražde: 21. internacionalni Festival prijateljstva najavljen izložbom "Stećci – svjetska baština“

Al.B

31.7.2018

Izložbom „Stećci – svjetska baština“, koja je otvorena u holu Centra za kulturu, u Goraždu je najavljen početak 21. internacionalnog Festivala prijateljstva. Izložbu sa fotografijama i osnovnim podacima o nekropolama stećaka upisanim na UNESCO-vu listu Svjetske baštine, u saradnji sa Zavičajnim muzejom iz Goražda, organiziralo je Ministarstvo civilnih poslova BiH, a Goražde je jedan od 20 gradova u BiH u kojima je će biti postavljena.  

- I Goražde je jedna od destinacija na UNESCO-voj listi Svjetske baštine. Naša nekropola Goršić polje broji skoro 355 stećaka. Od Goražda je udaljena dvadesetak kilometara i smještena je u veoma živopisnom krajoliku – kazao je Admir Džemidžić, kustos Muzeja.

Danas je u Centru za kulturu otvorena i izložba narodnih nošnji iz kolekcije Ansambla narodnih igara i pjesama.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Festival prijateljstva u Goraždu počinje sutra i okupit će nekoliko stotina učesnika iz Francuske, Njemačke, Hrvatske, Crne Gore, Srbije, Turske, prvi put i Velike Britanije, Rusije, Makedonije i drugih zemalja. Tradicionalna manifestacija, koja je prije 21 godinu pokrenuta u saradnji s prijateljima iz Francuske, posvećena je promociji prijateljstva i zbližavanja različitih kultura i naroda, a do 7. avgusta, do kada traje, ponudit će različite muzičke, književne, filmske, pozorišne i druge sadržaje, radionice za djecu, maskenbal, smotru folklora, sajmove knjiga i starih zanata. Bit će organizirana i Likovna kolonija „Boje prijateljstva“, te Bosanska avlija posvećena predstavljanju narodnih običaja, pjesama i gastronomskih specijaliteta.

Ceremonija svečanog otvorenja počinje sutra u 20.30 sati uličnim koncertom Duhačkog orkestra iz Travnika i mažoretkinja iz Kiseljaka. U programu otvorenja nastupit će mališani iz goraždanskih vrtića i učenici Osnovne muzičke škole „Avdo Smailović“, te hor Centra za kulturu, a Festival će otvoriti gradonačelnici Goražda i njemačkog Metmana. Nakon vatrometa i podizanja zastave Festivala na jarbol ispred Sportske dvorane „Mirsad Hurić“, najavljena je noć narodne muzike, u okviru koje će nastupiti i bh. muzičari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.