UDRUŽENJE "BUĐENJE"

Završen projekt "Inkluzija, most između dvije obale": Ergoterapijske radionice za djecu

Osnovna ideja je bila da promovišemo inkluzije, rušenje stigme i diskriminacije i nadam se da smo uspjeli u tome, navela je Jašarvić

S djecom radile stručne osobe. Fena

FENA

23.9.2023

Udruženje za pomoć i podršku porodici, djeci i mladima sa poteškoćama u razvoju „Buđenje“ iz Goražda, izložbom radova na platou ispred Centra za kulturu, danas je obilježilo završetak projekta „Inkluzija, most između dvije obale“.

Dva segmenta

Projekat je realiziran u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu "ReLOaD2" koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP u BiH, u saradnji sa Gradom Goražde.

Predsjednica udruženja „Buđenje“ Merima Jašarević naglašava da je projekat realiziran u dva segmenta.

- Prvi dio je bio tretmanski koji je obuhvatio ergoterapijske radionice u malim grupama sa djecom iz udruženja uz pomoć volontera i zahvaljujući njima to je bilo moguće realizovati na način da svakom djetetu bude posvećena pažnja. 

Sa zadovoljstvom mogu reći da je u tom periodu zaista primjećen napredak kod djece. Drugi segment projekta predviđao je inkluzivni dio, odnosno muzičke i likovne radionice koje smo radili zajdno sa djecom iz OŠ Fahrudin Fahro Baščelija gdje su djeca mogla da se izraze kroz umjetnost i u isto vrijeme da se druže i da njegujemo socijalnu inkluziju – precizirala je Jašarević.

Stručne osobe

Naglasila je da su sa djecom tokom realizacije projekta radile stručne osobe.

- Imali smo četiri stručna edukatora, pet volontera i taj menadžerski dio tako da je angažovano ukupno deset osoba, a ukupno je bilo uključeno 72 djece. Osnovna ideja je bila upravo da promovišemo inkluzije, rušenje stigme i diskriminacije i nadam se da smo uspjeli u tome – navela je Jašarvić.

Naglasila je da udruženje svakodnevno radi na tom segmentu te kako je ohrabrujuće da to prepoznaju roditelji, ali i šira društvena zajednica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.