SJEĆANJA

Godišnjica oslobođenja Goražda: Dan prkosa, ponosa i najveće pobjede Armije RBiH u prvoj godini rata

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo proglašena počasnim građaninom

Al.B .

Al.B .

18.9.2018

Nizom sadržaja obilježen je Dan oslobođenja Goražda, čiji se stanovnici sjećaju dana kada su jedinice Armije RBiH umarširale u grad, nakon što su u avgustu i septembru 1992. godine s okolnih brda potisnule mnogo brojnije i naoružanije agresore, koji su četiri mjeseca do tada po goraždanskim ulicama sijali smrt.

Okončanjem operacija „Krug“ i „Drina“, koja je završena 18. septembra, oslobođena je teritorija od 600 kilometara kvadratnih, što je predstavljalo najveći uspjeh ARBiH u prvoj godini rata.  

– Prvi put u odbranu Bosne krenuo je Husein-kapetan Gradaščević, a drugi put 1992., kada su obični građani, u farmerkama i patikama, krenuli u odbranu zemlje i naroda. To su bili dani ponosa i jedva smo čekali da krenemo u akciju, jer spasiti jedno dijete i jednu ženu u ovom gradu bila je velika stvar – kazao je ratni komandant 1. drinske udarne brigade Sakib Pačo.

Brojne delegacije položile su cvijeće u šehidskom i partizanskom groblju „Kolijevke“, te na spomen-obilježja ubijenoj djeci i braniocima grada. Članovi Karate kluba „Specijal“ na gradskom mostu su izveli performans.

Tokom troipogodišnje opsade Goražda ubijeno je više od 4.500 osoba. Ubijeno je ili ranjeno 550 djece. Dan oslobođenja grada danas predstavlja i Dan Grada i BPK Goražde. Održana je svečana, zajednička sjednica Skupštine BPK i Gradskog vijeća, na kojoj su dodijeljena najveća priznanja.



Al.B .

Za počasne građane Goražda proglašeni su ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo, direktor Jedinice za koordinaciju projekata Federalnog ministarstva za poljoprivredu Halil Omanović i ministrica za ljudska prava BiH Semiha Borovac.

Dobitnici „Zlatne plakete“ Goražda su Esma Drkenda, ratna heroina i dugogodišnja aktivistica u nevladinom sektoru, Osnovna škola „Fahrudin Fahro Baščelija“ i JP RTV BPK. „Srebrna plaketa“ dodijeljena je direktorici vrtića „Sunce“ Elmi Bučo. Priznanje „Prijatelj Goražda“ uručeno je Safetu Dautu, a „Povelja za životno djelo“ gradskom vijećniku Esadu Sudiću, posthumno.

– Velika je čast i privilegija dobiti priznanje Počasni građanin Goražda. Ponosna sam što su me primili u svoj grad, jer biti građanka Goražda znači stopiti se s ovim hrabrim, neustrašivim, ponosnim ljudima – kazala nam je ministrica Đapo. Tokom obavljanja ove dužnosti Ministarstvo okoliša i turizma i Fond za zaštitu okoliša u Goražde su investirali blizu milion maraka. 

– S pijetetom se moramo sjetiti svih palih šehida, ali i svih ljudi koji su ovdje bili tokom rata. Moramo se sjetiti koliko je Goražde bilo strateški, geografski i politički važno za odbranu BiH. Branioci Goražda bili su naša inspiracija i nada u cijeloj BiH, pogotovo nama u opkoljenom Sarajevu. Zbog toga smatram da ovaj grad zaslužuje puno više pažnje nego što mu se daje – ističe Đapo. 

Odlukom Skupštine BPK Goražde priznanje „Štit Kantona“ posthumno je dodijeljeno ratnom komandantu Kopačkog bataljona 31. DUB Mehu Drljeviću Dedu, dobitniku najvećeg ratnog priznanja „Zlatni ljiljan“. Za počasnog građanina BPK Goražde proglašen je vlasnik kompanije „Emka“ Fridhelm Runge,  dok je Plaketa Kantona dodijeljena bivšem sekretaru Ministarstva prostornog uređenja FBiH i direktoru Kantonalnog stambenog fonda Sarajevo Adnanu Efendiću.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.