GORAŽDE

Promovirana poštanska marka „BH Pošte“ s motivom Turhan Emin-begove džamije

Zahvaljujem svima koji su doveli do finalizacije i štampanja poštanske marke koja ulazi sada u međunarodni poštanski saobraćaj i postaje svjetska priča, ističe Pitić

S promocije u Islamskom kulturnom centru u Goraždu. Avaz

Piše: Al.B

19.12.2018

Umjetnička slika Turhan Emin–begove džamije u Ustikolini krasit će najnoviju poštansku marku iz kolekcije ''BH Pošte'', a njena svečana promocija upriličena je u prostoru Islamskog kulturnog centra u Goraždu.

Njen autor je dizajner „BH Pošte“ Tamer Lučarević, a štampana je u 100.000 primjeraka s nominalnom vrijednošću od 1,50 KM. Svečanost je organizirana povodom 570. godišnjice izgradnje Turhan Emin-begove džamije, najstarije džamije u BiH.

- Ovdje smo da obilježimo godišnjicu i ovo je poseban događaj za nas. Kao društveno odgovorna kompanija, uvijek nastojimo učestvovati u različitim društvenim aktivnostima, posebno na polju očuvanja tradicije, kulture, vjere, bitnih datuma u historiji naše BiH, bitnih događaja i prirodnih ljepota. Ovo je posebno mjesto, s obzirom na to da je ovdje prva džamija koja je napravljena u BiH, ovdje je prva organizirana zajednica muslimana u BiH i mi simbolički u BiH svi pripadamo ovom džematu – kazao je Mirsad Mujić, generalni direktor JP „BH Pošta“.

Prema riječima muftije goraždanskog Remzije ef. Pitića, ovim događajem završava se obilježavanje 570. godišnjice postojanja Turhan Emin-begove džamije, koja je više puta rušena i obnavljana kroz historiju.

- Ova džamija je jedan od bedema naše povijesti, kulture i identiteta. Zahvaljujem svima koji su doveli do finalizacije i štampanja poštanske marke koja ulazi sada u međunarodni poštanski saobraćaj i postaje svjetska priča - ističe Pitić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.