BOSANSKO-PODRINJSKI KANTON

U Kantonalnoj bolnici Goražde izvedena komplicirana operacija štitne žlijezde

Pacijentica je smještena na postoperativnoj intenzivnoj njezi

Al.B

29.1.2019

U Kantonalnoj bolnici Goražde, nakon punih deset godina, izvedena je operacija štitne žlijezde.

Uz pomoć hirurške ekipe i anesteziologa iz ove ustanove operativni zahvat kod pacijentice iz Goražda izvršila je prim. dr Slavica Milutinović, specijalista otorinolaringologije iz Zenice, koja godinama dolazi u pomoć kolegama iz Goražda. 

- U svijetu je uobičajena praksa da ovakve vrste operacija rade otorinolaringolozi, jer je štitna žlijezda organ koji se nalazi na prednjoj strani vrata, a to je polje rada otorinolaringologa. Pošto u bolnici postoje svi uvjeti, odlučili smo se da omogućimo građanima ovog kantona da takve operacije mogu obavljati ovdje, da ne moraju ići u Sarajevo ili neki drugi centar, što iziskuje različite vrste problema. S druge strane, to će predstavljati i veliku materijalnu uštedu za Fond zdravstvenog osiguranja jer takve komplicirane operacije iziskuju puno novaca – kazala je Milutinović.

Operacije štitne žlijezde u KB Goražde izvedene su prije desetak godina, i to samo dva puta.

- Pacijentica je smještena na postoperativnoj intenzivnoj njezi. Za sada postoperativni tok teče uredno i očekujemo da će sve proći bez komplikacija – ističe dr. Elvira Kazagić, specijalista anesteziolog u KB Goražde.

Prema riječima prim. dr. Nermine Kamenice, direktorice bolnice u Goraždu, ovo je samo početak programa različitih vrsta operativnih zahvata, s ciljem da pacijenti lakše dobiju potrebnu uslugu, ali i da se smanje troškovi liječenja van BPK Goražde.

- U Kantonalnoj bolnici Goražde će se izvoditi operacije štitne žlijezde, prijeloma kukova, katarakte i urološke operacije. Niz operativnih zahvata planiramo u 2019. godini uz podršku Ministarstva zdravstva BPK Goražde i Zavoda zdravstvenog osiguranja i nadam se da će hirurške ekipe uspješno obaviti svoj posao – istakla je Kamenica.



Slavica Milutinović. Al. B.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.