ALARMANTNO

U BPK Goražde broj oboljelih u odnosu na prošlu sedmicu utrostručen

Ukupno je do sada preminulo 14 osoba pozitivnih na koronavirus

Sa sjednice Kriznog štaba. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

28.10.2020

Broj oboljelih od COVID 19 u BPK Goražde tri puta je veći u odnosu na prošlu sedmicu i trenutno iznosi 153, istaknuto je na sjednici Kriznog štaba Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK. 

Ispoštovati propisane mjere

Ukupno je do sada preminulo 14 osoba pozitivnih na koronavirus. Stanje je ocijenjeno alarmantnim, građani su pozvani da poštuju sve epidemiološke mjere, uposleni da, u slučaju pojave simptoma, ne dolaze na posao, a roditelji da djecu sa simptomima ne šalju u školu. 

Ministarstvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK zaduženo je da u roku od tri dana dostavi detaljne informacije mogu li škole ispoštovati propisane mjere za izvođenje nastave. Nakon što je 25. oktobra proširena naredba Federalnog ministarstva zdravstva da zdravstvene ustanove 30 posto kapaciteta stave u funkciju liječenja pacijenata oboljelih od Covid - 19, Krizni štab Kantonalne bolnice je odgovorio da je to moguće samo uključujući i prostor budućeg izolatorija u Đačkom domu koji se trenutno adaptira.

Formiran poseban tim

Sastanku Kriznog štaba prisustvovali su i predstavnici Centralne izborne komisije BiH, koji su istakli da će pravo glasa na izborima 15. novembra imati i osobe koje su pozitivne na COVID 19, kao i one u izolaciji koje se prethodno obrate Gradskoj izbornoj komisiji i koje imaju nalaz da su oboljeli od koronavirusa. Formiran je poseban tim koji će raditi sa oboljelim osobama. Krizni štab je uputio apel političkim subjektima da obavijeste MUP i ograniče broj učesnika, ako planiraju održavanje javnih skupova. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.